Home  /  Cultuur, sport en vrije tijd  /  Sporten in Zottegem  /  Ronde van Vlaanderen 2022

Ronde van Vlaanderen 2022


Zondag 3 april is de dag waar renners en wielerfans al maanden naar uitkijken. Het wielerpeloton van Vlaanderen Mooiste doorkruist onze Egmontstad met passages in Grotenberge, Zottegem centrum, Velzeke en Elene. Op 2 april proeven de wielertoeristen al van het parcours en ontdekken ze de parels van onze stad.

Doortocht in Zottegem 

Het peloton rijdt Zottegem binnen langs de Leenstraat, Grotstraat en Grotenbergestraat. De renners doorkruisen het centrum langs de Broeder Mareslaan, Godveerdegemstraat, Léonce Roelsstraat, Van Aelbroekstraat via het Stationsplein en de Stationsstraat naar de Markt en de Heldenlaan. Langs de Désiré Van Den Bosschestraat buigt het parcours af op de Bruggenhoek en Elenestraat om naar Velzeke te rijden via de Lippenhovestraat, de Beugelstraat en het Romeins Plein. Tot slot doen de renners de Paddestraat aan, slaan ze af in de Ruddershovestraat en rijden ze via de Provinciebaan Zottegem uit richting Zwalm.

De passage in Zottegem van de elite heren wordt verwacht rond 12.30 uur. De elite dames doorkruist rond 14.30 uur en 14.40 uur onze stad. 
 
 

Hier beleef je de koers! 

Zottegem is zot van de Ronde. Na twee edities waarbij zo goed als geen randanimatie was, kijkt iedereen er naar uit er een wielerhoogdag van te maken. De koers is op verschillende plaatsen in Zottegem op groot scherm te volgen. Langs het parcours maakt ook de lokale horeca er ongetwijfeld een feest van. 
 
In Zottegem centrum beleef je vanaf 10.00 uur de koers aan Café James. Het marktplein wordt omgetoverd tot een wielerdorp met de steun van Kaffee Planchee, de Zoeten Inval en Avenue Zottegem. Met optredens van Sam Gooris, Yves Segers en Jessy (the Mackenzie). De avond wordt afgesloten met een afterparty met DJ Kris De Zwart. Ook Velzeke-dorp maakt zich op voor een feestweekend. Op zaterdag komen er voor het eerst sinds lang kermisattracties op de Penitentenlaan, vergezeld van kinderanimatie, optredens en foodtrucks. Ook in Velzeke staat op zondag een afterparty op het programma. 
 

De mooiste, de veiligste en de properste 

De voorbije twee jaar beleefden we Vlaanderens Mooiste voor het scherm. Dit jaar kan het opnieuw langs het parcours. Om samen veilig te genieten langs het parcours herinneren de veiligheidsdiensten je aan deze vijf vuistregels
  • Wees een heer/dame in het verkeer. Respecteer de wegcode en de snelheidslimieten.
  • Sta niet op gevaarlijke punten en let goed op wanneer je het parcours oversteekt.
  • Kies voor veilig en duurzaam vervoer: maak gebruik van de fiets, de extra treinen of de shuttlebussen vanop de randparkings.
  • Groot gelijk dat je nuchter rijdt. Ook zonder alcohol wordt de koers een feest.
  • En… laat geen afval rondslingeren!
Zeker rond afval doen we tijdens het weekend van de Ronde extra ons best. Daarvoor rekenen we ook op de supporters. Neem je afval mee naar huis of gooi het in de vuilnisbak. Daarnaast gaan op 2 april inwoners van Stad Zottegem op stap tijdens POETS, de grote lenteschoonmaak. Zottegemnaren maken die dag de straten proper en verzamelen zwerfvuil. Op die manier wordt 3 april ook echt Vlaanderens properste. Zin om deel te nemen? Alle informatie vind je terug op Zottegem.be/poets.  

Bereikbaarheid en verkeersmaatregelen 

Om de veiligheid van de renners en supporters te verzekeren en de doortocht van de Ronde van Vlaanderen in goede banen te leiden, zijn op zaterdag 2 april en 3 april een aantal tijdelijke politiereglementen van kracht.  

  • Klik hier voor alle verkeersmaatregelen over de doortocht van wielertoeristen op 2 april.   
  • Klik hier voor alle verkeersmaatregen over de doortocht in Zottegem op 3 april.
  • Klik hier voor alle verkeersmaatregelen over de doortocht in Velzeke op 3 april. 

Meer informatie? 

Van 21 maart t.e.m. 4 april bel je naar het infonummer 078 05 10 80 voor inlichtingen.
Dit infonummer is bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.
Op zaterdag 2 en zondag 3 april, is het infonummer ook bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur.  

Alle praktische info over de wedstrijd vind je op www.rondevanvlaanderen.be.  
Alle info over de Ronde voor wielertoeristen vind je op www.werideflanders.com.     
 Zottegem_RvV_Paddestraat_logo