Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Lotte Kopecky & Arnaud De Lie winnen BK Wielrennen

23 jun 2024

Lotte Kopecky & Arnaud De Lie winnen BK Wielrennen


België kent twee nieuwe wielerkampioenen: Lotte Kopecky en Arnaud De Lie reden onder een stralende zomerzon als eerste over de finish op de Buke in Zottegem. Kopecky volgt zichzelf op als Belgisch Kampioen, voor De Lie is het de eerste Belgische titel.

Onder een stralende zon werd in Sint-Lievens-Houtem om 11 uur het startschot gegeven voor de vrouwenkoers. Vertrokken voor een uitdagend parcours van 123 kilometer, waarin de hellingen en kasseistroken elkaar in een razendsnel tempo opvolgen. Er stond geen maat op Lotte Kopecky, die maar liefst 33 km solo door de Vlaamse Ardennen reed. Om stipt 14.12 uur reed ze over de finish op de Buke, stapte ze af en stak ze de fiets zegevierend de lucht in. De wereldkampioen volgt zichzelf op als Belgisch kampioen. Het is haar vierde Belgische titel op vijf jaar tijd. Sanne Cant en Justine Ghekiere vervolledigen het podium.

De mannen startten om 12.10 uur aan hun BK van 222 kilometer. Op 47 kilometer van de finish scheurden Victor Campenaerts en Quinten Hermans zich los van het peloton. Ze trapten de ziel uit hun lijf, maar werden op vijf kilometer van de finish, op de iconische kasseien van de Lippenhovestraat, gegrepen door het peloton. Op naar een massasprint op de Buke. In een nagelbijtende spurt trok de 22-jarige Arnaud De Lie glansrijk aan het langste eind. De jonge Waal kroont zich tot Belgisch Kampioen op gekend terrein, want in 2022 won hij er de Egmont Cycling Race. Jasper Philipsen en Jordi Meeus werden respectievelijk tweede en derde op dit BK.

Veilige editie

Op een enkele valpartij na, verliep de wedstrijd zonder incidenten. Dit was een heel veilige editie van het Belgisch Kampioenschap. Zowel in als naast de koers waren de interventies zeer beperkt. Mijn oprechte dank gaat uit naar de organisatie, de parcoursbouwers en de veiligheidsdiensten die dit mogelijk maakten. We hebben Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem nog steviger op de kaart gezet als wielerminnende gemeentes. De Zottegemnaren, Herzelenaren en Houtemnaren waren ook massaal op straat gekomen om hun favoriet aan te moedigen. Onder de stralende zomerzon, waarop we lang hebben moeten wachten, werd het een absoluut volksfeest. Onze prachtige Vlaamse Ardennen hebben met de vele hellingen en kasseistroken de renners en rensters het vuur aan de schenen gelegd, en Lotte Kopecky en Arnaud De Lie zijn als oververdiende winnaars naar voor getreden. Proficiat aan beiden! Jullie hebben er een prachtige dag van gemaakt!