Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Burgerbudget: de stemmen zijn geopend!

19 jun 2023

Burgerbudget: de stemmen zijn geopend!


In maart riep Stad Zottegem haar inwoners op om de klimaatuitdagingen in Zottegem aan te pakken. De stad maakte daarvoor 10 000 euro vrij. Verschillende burgers en verenigingen dienden een creatief idee in. Na de jurybeoordeling zitten er vier projecten in de laatste fase: de stemronde waarbij iedereen mag stemmen op zijn favoriet idee. De stem van de Zottegemnaar telt voor 50% mee in de eindbeoordeling. Stemmen kan nog tot en met 13 juli via Zottegem.be/burgerbudgetklimaat.

Stemmen op één of meerdere projectvoorstellen gebeurt (na registratie) via het online inspraakplatform waar ook alle informatie over elk project te vinden is. In de stemronde ligt de beslissing in de handen van de Zottegemnaar. Wie zijn favoriet project wil steunen, doet dat nog tot en met donderdag 13 juli. Begin augustus maken we bekend welke projecten het gehaald hebben en gerealiseerd worden met hulp van het burgerbudget.


De vier geselecteerde klimaatprojecten:

  • 'Bloemen en groen voor de Heldenlaan’ (idee van Esther De Jong van den Brand): het project ijvert voor een aangename Heldenlaan vol bloemen en planten. Met kleine ingrepen wordt een van de belangrijkste winkelstraten omgetoverd tot een groene oase. De typerende platanen worden vergezeld van beplanting in de perkjes, waardoor de bomen voorzien worden van meer zuurstof en vocht.
  • ‘Iedereen blijvend op de fiets’ (idee van Gezond Buurt (CM) Panacea): de vrijwilligersgroep spitst zich toe op het thema gezondheid en levenskwaliteit. Ze wil een ondersteunende rol spelen in verschillende fietsinitiatieven in Zottegem. Zo wil de groep verschillende partners samenbrengen, burgers toe leiden naar de fietscursussen, de nazorg om mensen op de fiets te houden faciliteren en lessen aanbieden voor vrijwilligers om fietsinstructeur te worden. Zo focussen ze zich maximaal op de Zottegemnaar die nu nog niet kan fietsen.
  • ‘Ruimte voor zomereik Langendries’ (idee van Karel De Vuyst): de zomereik op de Langendries in Sint-Goriks-Oudenhove is een typerend beeld voor de deelgemeente. De boom groeit echter in een te klein plantvak waarrond het volledig verhard is. Om de boom de kans te geven om nog vele jaren te groeien, moet er rond de boom onthard worden. Door ook te kiezen voor inheemse vaste planten, krijgt de waterinsijpeling een grote boost. De kers op de taart wordt een nieuw bijenhotel bij de boom.
  • ‘Inclusief vergroeningsproject dorpskern Velzeke – Penitentenlaan’ (idee van Els Ameels): leuze van het project is: ‘in de schaduw van de bomen met iedereen samenkomen’. Het idee ijvert voor een inclusieve ontmoetingsplek waar alle generaties samenkomen in een biodiverse omgeving. Zitbanken, picknicktafels, rolstoeltoegankelijke paden en een avontuurlijk speelterrein vormen de basis voor de hervorming van de Penitentenlaan.

Ook dit jaar kwam de Zottegemnaar met geweldige, duurzame ideeën op de proppen. Het is fijn om te weten dat zovelen nadenken over de klimaatuitdagingen in onze stad. De projectvoorstellen zijn een toonbeeld van hoe duurzame ideeën ook echt iets kunnen veranderen voor een buurt. Breng dus snel jouw stem uit voor jouw twee favoriete ideeën, zo maken zij kans op een deel van het burgerbudget.


Stemmen

Stemmen kan nog tot en met donderdag 13 juli via zottegem.be/burgerbudget. Inwoners die graag hun stem uitbrengen, dienen eerst een profiel aan te maken op het inspraakplatform van de stad. Elke Zottegemnaar krijgt twee stemmen, die hij/zij kan uitbrengen via de duimpjes op het platform.