Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

3 okt 2023

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid


Van 1 tot 10 oktober is het 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, waarbij tal van activiteiten het belang van geestelijke gezondheid in de kijker zetten. Ook in Zottegem staat begin oktober in het teken van mentaal welzijn, met verschillende activiteiten voor jong en oud. Een hulpverleningscarrousel voor jongeren, gender- en seksualiteitvormingen voor onderwijs- en zorgpersoneel en een tentoonstelling in LDC Egmont moeten het belang van geestelijke gezondheid en veerkrachtigheid op de agenda plaatsen.

#samenveerkrachtig, onder dat motto organiseert Zottegem deze dagen tal van activiteiten, met als doel om veerkracht te versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. Een erg belangrijk thema. De coronacrisis heeft mentaal welzijn hoger op de agenda geplaatst. Dat momentum moeten we proberen vasthouden. Daarom hecht Zottegem veel belang aan deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, waarbij we voor elke leeftijd bewustwordingsacitiviteiten voorzien. We zetten in op een breed gamma aan laagdrempelige activiteiten: van raamstickers met de boodschap ‘Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn’ tot opleidingen over gender en seksualiteit. Want hoe meer je weet over mentaal welzijn, hoe kleiner de drempel wordt om hulp te vragen wanneer het nodig is.


Hulpverleningscarrousel voor jongeren

Op maandag 2 en dinsdag 3 oktober brengen alle Zottegemse leerlingen van het derde middelbaar een bezoek aan de hulpverleningscarrousel in de Bevegemse Vijvers. Daar maken ze op een interactieve manier kennis met hulp- en dienstverleners uit de buurt. Denk aan de jeugddienst en de jeugdraad, het jongerenaanbod van CAW (JAC), de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB), het CGG Zuid-Oost-Vlaanderen – team drugpreventie, het Sociaal Huis, het Huis van het Kind en jeugdopbouwwerk JOW. Vzw LOGO Gezond+ wijst de leerlingen op interessante websites en kanalen, zoals noknok.be en zottegem.be/hulpverleningjeugd. Het doel van de hulpverleningscarrousel is de drempel naar hulp- en dienstverlening voor jongeren te verlagen.


Opleidingen en tentoonstelling

Jezelf kunnen zijn draagt bij aan je gevoel van gelijkheid en geluk. Daarom krijgen leerkrachten, leerlingenbegeleiders en zorgpersoneel op 10 oktober verschillende vormingen op vlak van gender en seksualiteit. Zo leren ze omgaan met het LBGTI+-spectrum bij jong en oud. De 10-daagse wordt afgesloten met de tentoonstelling ‘Hoe gaat het echt?’ in LDC Egmont. Aan de hand van foto’s en verhalen inspireert de tentoonstelling om met elkaar in gesprek te gaan en het taboe rond mentaal welzijn doorbreken.