Home  /  Welzijn en onderwijs  /  BE-Alert

BE-Alert


Meteen verwittigd bij een noodsituatie

Een grote brand, een gaslek, een treinongeval, hevige wateroverlast … bij noodsituaties is het belangrijk om iedereen zo snel mogelijk te kunnen verwittigen. 

Daarom investeert het Nationaal Crisiscentrum al jaren in BE-Alert, en ook Stad Zottegem maakt daar gebruik van. BE-Alert is een elektronisch alarmeringssysteem waarmee we inwoners kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan een bericht verstuurd worden naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Dat gebeurt via sms, email of een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn. Zo kan je snel de nodige aanbevelingen krijgen zoals bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten bij een brand.

Nog niet ingeschreven? Doe dat vandaag nog!

Want zo kunnen we je direct en correct informeren bij een noodsituatie. Om een bericht te ontvangen moet je je registreren.
Dit kan heel gemakkelijk op www.be-alert.be:

  • vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in
  • zorg ervoor dat je jouw profiel goed onderhoudt
  • je kan jouw gegevens op elk moment aanvullen, wijzigen of verwijderen
  • je kan tot vijf adressen registreren: voeg dus, naast je thuisadres, ook je werkplaats en enkele andere belangrijke adressen toe zoals bijvoorbeeld het adres van jouw kinderen of ouders.
Ook offline kan je registreren via het inschrijvingsformulier aan de onthaalbalie van het Administratief Centrum Sanitary.

BE-Alert testen

Regelmatig worden testen uitgevoerd. Jaarlijks in oktober is er een nationale test waarbij alle inwoners die ingeschreven zijn op BE-Alert een testbericht ontvangen via sms. Door die test kunnen we onze noodprocedures inoefenen, en het belang benadrukken om je in te schrijven. Daarnaast wordt ook soms lokaal getest. Op 1 juli 2021 vond zo een test plaats in twee fases: enerzijds een testbericht via email naar alle Zottegemnaren ingeschreven op BE-Alert en anderzijds een sms-bericht naar alle aanwezigen van de Parkconcerten.

Wist je trouwens dat BE-Alert ook ingezet werd tijdens de coronacrisis? Telkens belangrijke nieuwe coronamaatregelen genomen werden door de federale overheid, werd naar iedereen die ingeschreven is op BE-Alert een email gestuurd. Zo had iedereen onmiddellijk een duidelijk overzicht welke regels verstrengd of versoepeld werden.

Meer info op www.be-alert.be.