Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Bouwprojecten  /  Renovatie Kasteel van Egmont


Kasteel van Egmont_web
 
Het Kasteel van Egmont, thuis van de Zottegemse stadsbibliotheek en plaats waar tal van koppels in het huwelijksbootje stappen, staat aan de vooravond van een grondige renovatie. De laatste grote restauratiewerken aan het Kasteel van Egmont dateren van 1996. Iets meer dan 25 jaar later is het tijd voor een volgende opfrissingsbeurt, en wordt het kasteel hersteld in zijn oude glorie.
 
Het dak en de regenafvoeren krijgen een grondig onderhoud en de natuurstenen gevels worden gerestaureerd. Er worden ook werken uitgevoerd om het onderhoud in de toekomst te vergemakkelijken en het gebouw duurzaam te blijven bewaren. Aan de binnenkant wordt een project op poten gezet om de vroegere grandeur van het kasteel nog meer terug te halen en in de verf te zetten. De werken zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. In die periode verhuist de bibliotheek tijdelijk, en krijgen ook de trouwers een nieuwe stek.

Nieuwe stek voor trouwers

De huwelijksplechtigheden, die normaal doorgaan in de Ridderzaal van het kasteel, gaatn tijdelijk op andere locaties door. Wie in het huwelijksbootje stapt in Zottegem, zal dat de komende twee jaar doen in de 'Lichtstraat' in het administratie centrum Sanitary of in de Raadzaal van het oud Stadhuis op de Markt. Twee unieke locaties die een volwaardig alternatief zijn voor de Ridderzaal van het Egmontkasteel.

Stadsbibliotheek verhuist tijdelijk naar Buke 44

Het is geen gemakkelijke klus om een geschikt onderkomen te vinden voor meer dan 90.000 boeken, cd’s en dvd’s én natuurlijk mensen. Het gebouw moet immers aan een aantal voorwaarden voldoen, zodat leners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de verhuis. Er werd een locatie gezocht én gevonden nabij het centrum, die toegankelijk en zichtbaar is en waar voldoende parkeergelegenheid is. De ruimte is ook groot genoeg, niet alleen voor de materialen maar ook om ontmoeting tussen inwoners te kunnen blijven faciliteren en stimuleren.
 
Tijdens de renovatiewerken verhuist de bib naar het pand op Buke 44 (het voormalige LIDL-gebouw). 

Meer info over de verhuis van de bib vind je hier of bel naar 09 364 64 11. 

Je leest er ook alles over in het nieuwsbericht van 25 mei