In Zottegem

Wijzigingen in het programma

 
De Fotowedstrijd in juli en augustus wordt vervangen door het Tekenkleurboek "De Graaf en de Bloemen”. Meer informatie volgt vanaf 20 augustus.
 
Ellezelles: gaat niet door op 1 juli, maar op 30 juni

Zaterdag 30 juni, vanaf 11.30 uur: een uitzonderlijke familiedag in het hart van de 16de eeuw, net over de taalgrens te Elzele
•    Bezoek de kelders van de stallingen van het kasteel
•    -👻- -Spookverhalen, die eng zijn (of niet)
•    Spektakel vol magie (door Magic Arts)
•    Schattenjacht voor families: raadsels gegarandeerd
•    Dans & muziek (doedelzakken)
•    Ambachten,oude spelen en boogschieten
•    🚶‍♀️Begeleide wandeltochten, tussen geschiedenis en mythen
•    Topofiche fietsroute in de voetsporen van Egmont
•    Picknick van streekproducten (reserveren verplicht): 10€ (kind: 6€)
Gratis toegang!
Ga op zoek naar de ondergrondse tunnels van het Kasteel van Graaf van Egmont, geniet van een speurtocht met de hele familie, luister naar spookverhalen ... Dompel je onder in het hart van de 16e eeuw.
La Hamaide ... waar Lamoraal Graaf van Egmont werd geboren meer dan 450 jaar jaar geleden ... Legenden en geschiedenis vermengen zich op zaterdag 30 juni!
En om 16.30 uur? Volg de draad van de tijd en ontmoet de heksen op de sabbat (Elzele)!

Info (en reservaties picknick): 068/64.51.55 of info@ecomusee.eu

16 september Egmontevocatie

Doorlopend van 13 uur tot 18 uur worden acht taferelen uit het leven van de graaf opgevoerd, in prachtige historische kledij. De voorstellingen, elk ongeveer tien tot vijftien minuten durend, worden tien keer herhaald, zodat geïnteresseerden van podium tot podium kunnen wandelen, en elk halfuur genieten van een verzorgde opvoering. De volgorde speelt hierbij geen rol en uiteraard zal ruimschoots de gelegenheid geboden worden om tussendoor van de Egmont/Horne biertjes te genieten.
De stijl, uitwerking en vormgeving van elke scène werd volledig overgelaten aan de vereniging(en) die de opvoering verzorgen zodat afwisseling gegarandeerd wordt, gaande van een serieuze historische discussie, over diepgaande mystieke mijmeringen, naar vrolijke slapstick...
De podia waarop deze evocatie zal plaatsvinden, worden in het stadscentrum geconcentreerd. Op de hierna volgende locaties worden podia opgetrokken.

1.    Op het marktplein

Op de markt zullen drie taferelen elkaar afwisselen op een groot podium dat rond het Egmontstandbeeld opgesteld zal worden. De drie taferelen zijn:
a.    Egmont’s diplomatieke missie naar Madrid, 18 januari 1565
In 1564 verslechterde de toestand in de Nederlanden zienderogen. Egmont werd als gezant naar de koning in Madrid gestuurd. De ontvangst die hij daar kreeg, was opvallend hartelijk. Met deze scène wordt die fantastische ontvangst in de verf gezet. Flamenco dansschool La Sonanta uit Herzele was meer dan enthousiast om dit scenario uit te werken. Egmont en Filips II dansen het diplomatieke protocol tot een streling voor oog en oor.
b.    Het gezin Egmont na de executie
Na de executie van Lamoraal van Egmont liet Sabina vóór hun huis aan de Zavel in Brussel een rouwkapel optrekken. Maar omdat de graaf van al zijn titels en eigendommen beroofd was, kon dit niet toegestaan worden. Alva liet de kapel onmiddellijk weghalen.
Deze wrede verstoring van het rouwproces wordt door Toneelgezelschap Velzeke (T.G.V.) op emotionele wijze vertolkt.
c.    De herontdekking van Egmont’s graf 17 oktober 1804
Op 17 oktober 1804, toen België bij Frankrijk ingelijfd was, werden bij toeval tijdens werken aan het kerkkoor de lijkkisten van Egmont en Sabina herontdekt. ’t Rad brengt op een groot podium op het Stationsplein de sfeer van die gebeurtenis schitterend tot leven.

2.    In de ridderzaal van het Egmontkasteel
 
Het Huwelijk van Lamoraal en Sabina, Speyer, 8 mei 1544.
Keizer Karel arrangeerde voor de jonge graaf van Egmont een fabuleus huwelijk, dat hem naar de allerhoogste regionen van het Heilig Roomse Rijk verhief. Sabina van Wittelsbach, Paltsgravin van de Rijn, was opgevoed door de nicht van de Keizer. De scène brengt eerst de officiële huwelijksceremonie in beeld. De plechtige afkondiging door keizer Karel contrasteert sterk met de daarop volgende braspartij. De acteurs van Toneelgezelschap Velzeke (T.G.V.) worden voor dit tafereel bijgestaan door de turnsters van Eikels worden Bomen, in de rol van narren.
 
 
 3.    In de Congregatiekapel, kasteelstraat
De Beeldenstorm, augustus 1566
Lamoraal van Egmont werd als Gouverneur en Kapitein-Generaal van Vlaanderen en Artois van zeer nabij betrokken bij het religieuze conflict, en in de ogen van de koning bracht hij het er niet al te best van af...
De stormachtige scène, een choreografie opgevoerd in de Congregatiekapel in de Kasteelstraat, toont de vernieling van de heiligenbeelden.

4.    In de kapel van het dekenaal centrum, Zavel
De Balseming van het lichaam
Na zijn onthoofding werd het lichaam van Egmont in Brussel gebalsemd voordat het naar Zottegem gebracht werd. De balseming gebeurde door het verwijderen van de weke delen, zoals het hart, de hersenen, de nieren ... In de plaats werd een balsemvloeistof aangebracht, samengesteld uit tal van producten die we dagelijks in onze keuken aantreffen zoals kamillebloesem, lavendel, rozemarijn, citroenkruid, munt, tijm, salie ...
Dit bracht ’t Rad op leuke ideeën voor een ietwat lugubere koldervoorstelling, in de voor Chris De Saveur zo kenmerkende stijl. Niet te missen...

5.    In het Retorica
De aanhouding van Egmont en Horne, 9 september 1567
Na de Beeldenstorm had de koning een beslist het bestuur in de Nederlanden te vervangen. Oranje, Egmont en Horne zouden bij wijze van afschrikking terechtgesteld worden. De hertog van Alva werd met deze opdracht belast. Oranje trok naar zijn Duitse landgoederen in Nassau, maar Egmont en Horne hadden enkel eigendommen in de Nederlanden... Kort na zijn aankomst in Brussel nodigde Alva de beide edelen uit voor een feestmaal, en daarna vroeg hij hen om nog even naar zijn ambtswoning te komen voor een krijgsraad. Dit bleek een list te zijn, want tijdens die bijeenkomst werden de graven van Egmont en Horne in de boeien geslagen. De Suyghelingen van Polus vertolken de gebeurtenissen in het ambtshuis van Alva.

6.    In de Raadzaal van het Stadhuis, Markt
Egmont’s Laatste Biecht
De nacht vóór zijn executie kreeg Egmont gezelschap van bisschop Rythovius van Ieper. Na de executie trok de bisschop met grote haast naar de Leuvense universiteit, waar hij zijn ervaring aan de rector meedeelde. Dankzij het verslag van een Engelse bisschop in ballingschap, die het hele verhaal optekende, kennen we de feiten van die laatste nacht.
’t Meibloempje brengt het dramatische verhaal in de Raadzaal van het Stadhuis op de Markt.

7. Avond-apotheose
Om 18 uur eindigt de evocatie, en wordt iedereen richting bloementapijt geloodst, waar De Macekliers als barmhartige Samaritanen de dorstigen zullen laven, de hongerigen spijzen en de geesten verrukken met hun klank- en lichtspektakel. En ondertussen wachten we op het donker.
Tegen 20u volgt dan op de podia achter het Egmontkasteel de grootse apotheose van de Egmontevocatie, die de dramatische laatste jaren van onze graaf in beeld brengt. Tal van Zottegemse en andere verenigingen werken samen om hiervan een onvergetelijk spektakel te maken. We noemen De Vrije Kunstkring, de metal-formatie Drughada (bestaande uit de Belgische leden van de befaamde groep onder leiding van lead-zanger en Zottegemnaar Franky De Smet-Van Damme), het befaamde Crescendo-koor, de acteurs die in februari 2018 de gesmaakte Egmont-musical verzorgd hebben, hun tegenpolen die in Weert de Horne-musical brachten, Viviane De Norre, die uitblonk met haar monologen van Sabina van Beieren, Germanist Marc De Vrieze, onze metal-helden van IronBorn, ...
Al deze prachtige opvoeringen leiden naar een hoogtepunt : Egmont wordt naar het schavot gevoerd, onder begeleiding van bisschop Rithovius. Na de nodige gebeden knielt de graaf neer, en wordt zijn hoofd na 450 jaar opnieuw van de romp gescheiden!


Wie wordt onze "capitale Egmont”? Wees erbij en ervaar de horror!
 
Lamoraal graaf van Egmont werd op 5 juni 1568 samen met Hoorne onthoofd op de Grote Markt te Brussel. Naderhand werd hij begraven in de Zottegemse dekenale kerk. Sinds 1857 wordt zijn gebeente en dat van zijn vrouw tentoongesteld in een crypte toegankelijk vanop de Markt. Recent kreeg deze een beeldbepalende koepel.

Als Egmontstad pakt Zottegem verder uit met twee standbeelden en twee unieke schilderijen in de raadzaal, waar ook de halswervel wordt geëxposeerd. Samen met het Kasteel van Egmont vormen deze topstukken pijlers van het Zottegemse Egmontpatrimonium.

Lamoraal is internationaal bekend; meer zelfs in het buitenland dan in Vlaanderen, zoals de tientallen studies van de afgelopen jaren ten overvloede bewijzen. Door deze internationale figuur bij de 450ste verjaardag van zijn dood nog meer in de verf te zetten, wil de stad Zottegem zich nog sterker positioneren als dé Egmontstad.

Om de 450ste verjaardag van de onthoofding van de onfortuinlijke graaf met de nodige luister te vieren organiseert de stad Zottegem het Egmontjaar. Dit gebeurt in samenwerking met tal van verenigingen. Drie jaar lang werd aan het programma gewerkt en geschaafd tot finaal gespreid over 2018 meer dan veertig activiteiten werden weerhouden. Ze worden allemaal gebundeld in onderstaande brochure.
 


Cultuur

Administratief Centrum Sanitary
Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem
09 364 64 61
cultuur@zottegem.be

Maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur.Contactgegevens

Stad Zottegem
Gustaaf Schockaertstraat 7
9620 Zottegem
09 364 65 00
Btw BE 0207 444 990
Contacteer ons


© Stad Zottegem - Alle Rechten Voorbehouden - Powered by The eForum Factory