Home  /  Natuur en milieu  /  Parken en groen  /  Geveltuintjes

Geveltuintjes


Fleur je gevel op!

We willen het aantal geveltuintjes in onze stad opkrikken! Een geveltuintje is een smalle groenstrook aan de straatkant, tegen een voorgevel. Zo tegelwippen wij mee en behalen we misschien wel 10.000 gewipte tegels in Zottegem! Geef jouw gewipte tegels zeker in via de website!

Ik tegelwip mee!

tegel-bartel-QwTq41
tegelwippen-tine-TxI9R2

Geveltuintjes fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straten en de mensen. En er zijn nog voordelen. Bij elke geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken. 

Zo infiltreert het regenwater in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. Een goede zaak om het grondwaterpeil in orde te houden. Geveltuinen helpen ook de natuur een handje. De planten in je geveltuin bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels én vergroten de biodiversiteit.

Ben je uitgekeken op een kale gevel, en wil je graag een geveltuintje aanleggen? Dan helpen wij je op weg in vijf eenvoudige stappen. Want met een geveltuin draag je niet alleen bij tot een fleurige stad, maar ook tot een klimaatgezond Zottegem. En je helpt mee het doel van 1 000 extra geveltuinen in Zuid-Oost-Vlaanderen te bereiken.

Een geveltuin in 5 stappen:

  1. Check de voorwaarden in het geveltuinreglement onderaan deze pagina.
  2. Maak je plantenplan. Kies planten die toegelaten zijn en houd ook rekening met het aantal uren zonlicht die je planten krijgen.
  3. Vraag je geveltuin aan via het aanvraagformulier hieronder.
  4. Graaf het plantvak en vul het met aarde.
  5. Klaar met de voorbereidingen … planten maar!
* Verplicht veld

Vraag je geveltuin hier aan: