Week van de Dementie van 16 tot 21 september

Op 21 september is het Werelddag Dementie. Ook in Zottegem lijden vandaag meer dan 500 65-plussers aan dementie. De ziekte heeft een grote impact op hun leven en op dat van hun naasten. Mensen met dementie geraken vaak geïsoleerd. Hun ziekte is niet direct zichtbaar, maar ze handelen soms onvoorspelbaar en onlogisch. De omgeving is vaak onzeker over hoe ze hiermee om moeten gaan. En contact maken is soms een hele uitdaging.

Om het taboe rond dementie te doorbreken, organiseren we in Zottegem de Week van de Dementie. Van 16 tot 21 september belichten we dementie op een positieve manier door een eerlijk beeld te geven van wat dementie is en wat het met mensen doet. De pijnlijke, soms confronterende aspecten, maar ook de hoopvolle en hartverwarmende kanten. 
 
Op 19 september kun je in CC Zoetegem gaan kijken naar ‘Mannen van 85’, een theaterstuk over dementie. Een heel herkenbaar verhaal over een delicate problematiek, voor een groot publiek. Het stuk werkt inspirerend voor familieleden, vrijwilligers, mantelzorgers, zorgverleners en iedereen die met dementie geconfronteerd wordt. 
 
Het woonzorgcentrum en dagverzorgingscentrum Egmont organiseren tal van activiteiten met, voor en door mensen met dementie:
  • De hele week is er in het woonzorgcentrum een fototentoonstelling over dementie in samenwerking met het expertisecentrum Paradox. 
  • Op dinsdag 17 september is er een marktbezoek voor de bewoners en gasten met dementie.
  • Op donderdag 19 september staat een geheugenwandeling op het programma waarbij de deelnemers op de vele vertrouwde plekjes in Zottegem herinneringen kunnen ophalen aan vroeger. Deze wandeling werd samengesteld door de stuurgroep Dementievriendelijk Zottegem met inbreng van bewoners en gasten.
  • Vrijdagnamiddag 20 september worden alle bewoners en gasten getrakteerd op een verwennamiddag met desserten, voetbaden, handmassages etc.
  • Op zaterdag 21 september sluiten we de Week van de Dementie af met een optreden van het contactkoor ‘Zing met ons mee’. Bewoners en gasten met dementie zingen dan samen met begeleiders, familie en vrijwilligers uit volle borst de bekende melodietjes van vroeger. Iedereen is welkom om 14.30 uur in de kapel van het woonzorgcentrum Egmont om dit optreden bij te wonen.
logo dementievriendelijk Zottegem 

affiche week dementie 2019.pdf
(241,69 KB)