Startersgids  /  Pop-up: een tijdelijke handelszaak

Pop-up: een tijdelijke handelszaak


Pop-upstores, ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Een tijdelijke winkel openen om een nieuw concept of een nieuwereeks producten te testen of na te gaan of een fysieke winkel wel ‘je ding’ is, vindt bij meer en meer ondernemers bijval.

Wat zegt de wet?

 
Op het vlak van wet- en regelgeving gelden voor pop-ups dezelfde regels als voor gevestigde winkels of horecazaken. De wetgeving inzake vestiging als ondernemer, vergunningen, personeel, handelspraktijken, consumentenbescherming, voedselveiligheid, enz. moet dus op dezelfde manier nageleefd worden. Wel is er sinds 1 september 2016 een specifiek decreet i.v.m. huur van korte duur voor handel en ambacht, dat voorziet in een specifiek huurregime voor pop-upshops in Vlaanderen. Het nieuwe
pop-updecreet maakt het mogelijk om voor een korte termijn een handelspand te verhuren zonder dat je onder de handelshuurwet valt.
 
Heb je nog vragen over de opstart van een pop-upstore? In de UNIZO Snelwijzer pop-up https://www.unizo.be vind je heel wat informatie terug.
Voor meer info of een model huurcontract kan je ook steeds bij onze dienst Economie terecht.
 

Nieuwe pop-updecreet 

  • Huur van korte duur (totale termijn gelijk of korter dan één jaar).
  • Als huurder kan je te allen tijde het contract beëindigen, mits 1 maand opzeg.
  • Als huurder van een pop-upstore heb je het recht om werken uit te voeren die dienstig zijn voor je handelszaak, mits enkele voorwaarden:
    • De kosten van de werken mogen niet meer bedragen dan een jaar huur.
    • De veiligheid, salubriteit en esthetische waarde van het gebouw mogen niet in het gedrang komen.
    • De verhuurder moet vóór de aanvang van de werken schriftelijk in kennis worden gesteld.
    • De huurder die zelf werken laat uitvoeren moet er wel van bewust zijn dat de werken na afloop van de huur ongedaan gemaakt kunnen worden door de verhuurder.
pop