Intrafamiliaal geweld,
durf te spreken! 

Home  /  Welzijn en onderwijs  /  Hulpverlening  /  Intrafamiliaal geweld

Intrafamiliaal geweld


Krijg je te maken met een dreiging van geweld of geweld in jouw gezin of relatie? Blijf er niet mee zitten! Je staat er nooit alleen voor en kan een beroep doen op verschillende instanties voor hulp.

Directe nood? Neem contact op met de politie

Is er een directe nood? Bel dan het alarmnummer 112. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld en kindermishandeling om te gaan. Opgelet: dit nummer is enkel voor noodgevallen.

Bel 1712

1712 is de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Professionele hulpverleners luisteren naar je verhalen, geven advies en verwijzen je door. Bel het nummer 1712, kies je provincie en je wordt doorverbonden met een hulpverlener. Het gesprek is gratis én discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.


Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten met een goede vriend, een familielid of een buur kan goed zijn om jouw verhaal te delen. Het praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon, en je kunt ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie.


Durf hulp in te schakelen

Wil je ondersteuning bij het omgaan met geweld binnen je relatie of gezin? Wil je dat dit geweld stopt? Je kan bij CAW terecht.

  • Samen bespreken: het CAW bespreekt samen met jou het geweld waar je in jouw gezin of relatie mee te maken krijgt. Het is niet iets waar je je schuldig over moet voelen of over moet schamen. Durven praten over het geweld is de eerste stap om voorbij het schuldgevoel en de schaamte te stappen. 
  • Zorg op maat: ze verkennen samen met jou wat jij nodig hebt in jouw situatie. Ze begeleiden jou (en mogelijks jouw partner indien je dit wenst) bij eender welke vraag over geweld.
  • Risicoinschatting: ze kijken samen met jou hoe groot de risico’s zijn voor jou en eventueel jouw kinderen. Ze bespreken wat je kunt doen om te vermijden dat het geweld erger wordt. Zo ga je samen op zoek naar manieren om het risico op geweld te verkleinen. 
  • Oorzaken opsporen: CAW gaat samen met jou op zoek naar de oorzaken en stressbronnen van het geweld. We bekijken wat aanleiding geeft tot het geweld en zoeken naar oplossingen en de meest gepaste ondersteuning om deze oorzaken, eventueel samen als koppel of gezin, aan te pakken.
  • Informeren: ze geven ook informatie in geweld- en relatiedynamieken. Zo krijg je tools aangereikt om met het geweld om te gaan. Zo weet je op welk moment je welk gedrag kunt stellen om het geweld te doen afnemen of het te omzeilen. Je kan ook samen met jouw partner op zoek gaan naar de impact van elkaars gedrag en wat jullie kunnen veranderen zodat de discussie niet uit de hand loopt.
  • Netwerk: druk en stress omwille van praktische dingen bepalen soms ook de dynamiek tussen jou en jouw partner. Ze gaan samen met jou op zoek naar iemand in je directe omgeving waar je terecht kan als je hulp nodig hebt. 
  • Opvolging: CAW laat je niet zomaar los eens de ondersteuning stopt. Ook nadat de begeleiding is afgelopen zijn we bereid om contact op te nemen om te kijken of alles nog goed gaat.

Wat is geweld?

Er zijn verschillende vormen van geweld: fysiek, seksueel, psychisch en economisch geweld. Deze vormen lopen vaak door elkaar.

Fysiek geweld 

Dit is de meest opvallende vorm van geweld omdat de gevolgen meestal duidelijk zichtbaar zijn. Het gaat over slaan, schoppen, verwonden, poging tot verstikken of wurgen, op- of buitensluiten, met een voorwerp gooien …

Psychisch of emotioneel geweld

Komen de volgende zaken voor in jouw gezin of relatie: vernederen, bedreigen, roepen, beledigen of schelden, controleren van het sociale leven en het beperken van contacten met vrienden of familie, het opzettelijk vernielen van persoonlijke bezittingen…? Dan heb je te maken met psychisch of emotioneel geweld.

Economisch of financieel geweld

Is het bij jou zo dat de onderlinge afspraken over geld onevenwichtig zijn? Krijgt iemand bijvoorbeeld geen beheer over zijn eigen loon of geen of onvoldoende huishoudgeld? Dan is er in jouw relatie of gezin sprake van economisch of financieel geweld.

Seksueel geweld

Seksueel geweld is de meest verborgen vorm van geweld. Het gaat dan over gedwongen seksuele handelingen, handtastelijkheden, iemand ongewenst bekijken of begluren, seks als beloning of straf gebruiken om de ander te domineren…


Wil je meer informatie?

Zoek je begeleiding of advies rond intrafamiliaal geweld? Contacteer een CAW in je buurt.