Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegemse vrijwilligers in de bloemetjes tijdens Week van de Vrijwilliger

4 mrt 2024

Zottegemse vrijwilligers in de bloemetjes tijdens Week van de Vrijwilliger


Van 2 tot 10 maart is het de Week van de Vrijwilliger, een initiatief van het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk. Lokaal Bestuur Zottegem grijpt de week aan om de huidige vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. In het thema ‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’ wil de stad ook nieuw bloed warm maken voor vrijwilligerswerk.

Bij de stad werken naast de 200 geregistreerde zwerfvuilvrijwilligers die de Zottegemse straten schoon houden, ook 100 vrijwilligers in tal van andere functies. Ook bij het OCMW zijn er 150 vrijwilligers die een handje toesteken in het woonzorgcentrum, het lokaal dienstencentrum of bij sociale initiatieven als Mama Mundo.

Al die vrijwilligers verdienen een oprechte dankjewel, het hele jaar door, maar zeker ook deze week. Voor de zwerfvuilvrijwilligers voorzien we een receptie op de Markt tijdens de Grote Zottegemse Lenteschoonmaak, een jaarlijkse traditie. De andere vrijwilligers ontvangen een Oxfam geschenkpakket, ineens een leuke knipoog naar het thema ‘Vrijwilligerswerk is een ontdekkingsreis’. Want dat is het zeker: vrijwilligerswerk is een avontuur vol met ontmoetingen, nieuwe ervaringen en contacten met nieuwe sectoren en doelgroepen.

Vrijwilligerswerk op maat

Ook in Lokaal Bestuur Zottegem zijn de mogelijkheden eindeloos. Iedere potentiële vrijwilliger kan kiezen voor een langdurig en frequent engagement, sporadische inzet of zelfs eenmalige activiteiten. Dat kan in de zorg, bij sport en vrije tijd of in onze omgeving. Aanmelden kan via de Zottegemse vrijwilligerswebsite. De vrijwilligerscoaches zoeken dan de juiste job bij ieder profiel. Omgekeerd kan iedereen ook zelf gaan grasduinen in de vrijwilligersvacaturedatabank en zich kandidaat stellen voor een job bij het lokaal bestuur, of bij andere organisaties in Zottegem.

Ik hoop dat de Week van de Vrijwilliger mensen over de streep kan trekken om zich kandidaat te stellen. Vrijwilligers zijn immers een meerwaarde voor onze organisatie: ze slaan bruggen tussen mensen en hebben een vernieuwende, frisse kijk op de dingen. Maar ook voor de vrijwilligers zelf is het een verrijking: je zet je in voor de maatschappij, leert nieuwe mensen kennen en doet heel wat ervaring op.

Vacatures in de kijker

Geïnteresseerde vrijwilligers of organisaties kunnen steeds een kijkje nemen op zottegem.be/vrijwilligerswerk. Daar vind je alle interessante informatie voor vrijwilligers en organisaties, getuigenissen van de Zottegemse vrijwilligers en de vacaturedatabank. Zo is het lokaal bestuur op dit moment onder meer op zoek naar een vrijwilliger met een hart voor dementie die de werking van de Alzheimer Liga in Zottegem coördineert. Ben je goed met kinderen en hun mama’s? Dan ben je misschien wel de persoon die we zoeken voor Mama Mundo, een ontmoetingskans voor anderstalige mama’s. Er is voor elk profiel wat wils!