Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegemse ruilwinkel blijft groeien

2 feb 2023

Zottegemse ruilwinkel blijft groeien


Twinkeltje, de Zottegemse ruilwinkel voor baby- en kinderspullen, speelgoed en uitzet, kende in 2022 een recordjaar. Maar liefst 1261 bezoekers vonden hun weg naar Twinkeltje, wat resulteerde in meer dan 1900 bezoeken verspreid over het hele jaar. Alle info over Twinkeltje op zottegem.be/ruilwinkel-twinkeltje.

Twinkeltje is een duurzaam, budgetvriendelijk en laagdrempelig concept en maakt deel uit van Huis van het Kind. Jonge ouders kunnen er terecht om hun gebruikte baby- of kinderspullen een tweede leven te bieden, en in de plaats zelf een nieuw item mee te nemen voor hun opgroeiende kinderen. Sinds de oprichting kent de ruilwinkel een enorme groei. 2022 was – na de coronajaren – het jaar van de heropleving.

De winkel kreeg afgelopen jaar maar liefst 1906 bezoekers over de vloer. Het klantenbestand groeide tot 1261 jonge ouders, waarvan 51% afkomstig is uit Zottegem zelf. In totaal verwerkten de vrijwilligers meer dan 95.000 stuks, solden en schenkingen niet meegerekend.

Het zijn haast duizelingwekkende cijfers, die aantonen dat Twinkeltje een succesvol initiatief is. Als je weet dat elk binnenkomend stuk door onze vrijwilligers wordt nagekeken op veiligheid, volledigheid en hygiëne, is het duidelijk dat de verwerking van 95.000 items een huzarenstukje is. Mijn oprechte dank gaat dan ook uit naar de vrijwilligers die de winkel draaiende houden. In 2022 werkten zij samen niet minder dan 1600 vrijwillige uren. Daarmee worden heel wat mensen verder geholpen. Want Twinkeltje is er voor iedereen: ongeveer een derde van ons cliënteel komt uit financiële overwegingen, een derde omwille van sociale redenen en tot slot is er ook een groep die bij ons binnenspringt omdat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Wat de beweegreden ook is: iedereen is welkom!

Twinkeltje wil ook blijven groeien. Daarom zijn extra helpende handen op maandagnamiddagen en woensdagvoormiddagen steeds welkom. Zo kunnen we in de toekomst extra openingstijden bieden.

Praktisch

Iedereen kan terecht in Twinkeltje tijdens deze openingsuren:

  • Maandag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur
  • Woensdag van 13.30 tot 16.30 uur

Elk stuk dat je binnenbrengt, bezorgt je punten op een klantenkaart. Met die punten shop je naar hartenlust bij Twinkeltje.

Twinkeltje contacteren kan via: