Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegemnaren palmen straten in tijdens autovrije zondag op 18 september

19 aug 2022

Zottegemnaren palmen straten in tijdens autovrije zondag op 18 september


Op zondag 18 september vindt de vierde editie van de autovrije zondag in Zottegem plaats. Van 12.00 tot 19.00 uur worden alle centrumstraten volledig autovrij gemaakt. Het evenement lokt elk jaar heel wat bezoekers naar het stadscentrum. Ook dit jaar pakt Stad Zottegem uit met een gevarieerd programma vol sportieve, culturele en culinaire activiteiten voor jong en oud. Publiekstrekker is de ‘foute editie’ van de Rainbow Run. Het volledige programma en alle praktische info is beschikbaar op www.zottegem.be/autovrijezondag.

Tijdens de autovrije zondag mag de Zottegemnaar de centrumstraten van onze stad inpalmen. Ruim twee miljoen Belgen genieten elk jaar van een dagje autorust en straten vol activiteiten. Ook wij zetten opnieuw ons beste beentje voor om iedereen te laten genieten van de vrijheid van een autovrij centrum. Het uitgebreide programma biedt voor elk wat wils: sport en spel, veel culinair lekkers, een vrijetijdsmarkt, muziek, randanimatie en zoveel meer.

Rainbow run: de foute editie

De publiekstrekker wordt ongetwijfeld opnieuw de Rainbow Run, met start en aankomst op de Zavel. Vorig jaar trotseerden meer dan 500 deelnemers de wolken van kleurenpoeder. Dit jaar steken we de run in een fout jasje: hou fouter, hoe beter! Trek je meest foute outfit aan tijdens het lopen en dan val je misschien in de prijzen. Het foute dj-duo Fons & Alain motiveren samen met MC Papa alle lopers.

Dit jaar worden vier parcours voorzien: de traditionele runs van 2 km, 5 km of 10 km, en de nieuwe family run. Op deze nieuwe run van 1 km lopen kinderen jonger dan 10 jaar samen met hun ouder(s). Langs de parcours zijn er 6 color hot spots waar de lopers kleurenpoeder over zich heen krijgen. Er is zoals gewoonlijk ook veel animatie en muziek om iedereen een duwtje in de rug te geven om de finish te bereiken.

Tickets voor de Rainbow Run zijn beschikbaar via webshop.zottegem.be en kosten 5 euro per persoon of 8 euro voor de family run (één volwassene + alle kinderen jonger dan 10 jaar van het gezin).

Waaier aan activiteiten

Ook nieuw dit jaar is het jeugd- en sportdorp. Op De Heldenlaan komen verschillende grote attracties zoals een kindermolen, mega adventure- en trampolinepark en een reuzeglijbaan. Kinderen spelen er ook naar hartenlust met waterballonnen, stelten, rolschaatsen, springtouwen, hoelahoepen en stoepkrijt. Mag het nog iets actiever? Voetballers vanaf U10 tot seniors strijden in de pannakooi mee om de pannakoning(in) te worden. Voor de pannakooi dient op voorhand te worden ingeschreven via e-mail naar jan.scheerlinck@zottegem.be.

Daarnaast vinden alle welgekende activiteiten van de Zottegemse autovrije zondag ook dit jaar plaats:

  • Vrijetijdsmarkt (Heldenlaan): de koppeling van de vrijetijdsmarkt en de autovrije zondag bleek vorig jaar een groot succes. Alle standhouders blikten tevreden terug en zijn helemaal klaar voor een nieuwe editie. Tijdens de vrijetijdsmarkt ontdekken bezoekers het rijke cultuur-, sport-, jeugd- en vrijetijdsaanbod in Zottegem.
  • Foodtruckfestival: De Markt wordt omgetoverd tot een sfeervol openluchtrestaurant waar foodtrucks de smaakpapillen prikkelen met hemelse gerechten en dranken. Dit in combinatie met een korte ketenmarkt waar bezoekers duurzame producten uit eigen streek ontdekken.
  • Jeugdboekenverkoop (Campus Centrum op de Zavel): boekenwurmen leren de leukste boeken kennen en in de boekencaravaan leest de bib i.s.m. Route 42 de spannendste en grappigste verhalen voor.
  • Fietspunt (Stationsplein): kinderen leven zich uit op het gekke fietsenparcours. Fietsers kunnen hier terecht voor kleine herstellingen, het labelen van hun fiets of om een tweedehandsfiets op de kop te tikken. Ook duurzame mobiliteit wordt in de kijker gezet.
  • SABK bouwt op poten (Stationsstraat): leerkrachten van de Stedelijke Academie Beeldende Kunst bouwen samen met kinderen bamboetorens en -bruggen. Ze gaan ook creatief aan de slag: ze tekenen en schilderen er op los door lappen stof om te vormen tot echte vlaggen voor hun hoge bamboetorens.
  • Muziek en randanimatie (De Markt): de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans zorgt voor enkele special acts. Op het podium op De Markt zijn er verschillende demo’s en optredens, met als afsluiter om 17.00 uur het knotsgekke optreden van Ze Quaffeurs: een 12-koppige blazersgroep die het foute feestje van de Rainbow Runners ongetwijfeld voortzet. Er komt ook een photobooth waar bezoekers de herinnering van een mooie dag vastleggen.

“We tellen af naar deze vierde editie van de Zottegemse autovrije zondag. Het wordt ongetwijfeld weer een fantastisch volksfeest,” besluit burgemeester Evelien De Both. “Vanaf 10 uur ’s morgens maken we alle straten autovrij tot 19 uur ’s avonds. Ook de parkings in de autovrije zone zijn dan niet bereikbaar omwille van veiligheidsredenen. Zo geniet iedereen van een autovrije dag in het hartje van onze Egmontstad. We roepen ook iedereen op om zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar het centrum af te zakken.”

Praktische info

Alle info is beschikbaar op www.zottegem.be/autovrijezondag.

Tickets voor de Rainbow Run via webshop.zottegem.be (5 euro of 8 euro) – alle andere activiteiten zijn gratis.

Het stadscentrum is op zondag 18 september autovrij van 10.00 uur tot 19.00 uur, en er geldt die dag een parkeerverbod vanaf 10.00 uur. De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg (station) en de Meerlaan. De bussen verhuizen naar de achterkant van het station. AZ Sint-Elisabeth is bereikbaar via de Broeder Mareslaan en de Godveerdegemstraat.

-896n91