Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem Zot van de Ronde

28 mrt 2022

Zottegem Zot van de Ronde


Zondag 3 april is de dag waar renners en wielerfans al maanden naar uitkijken. Het wielerpeloton van de Ronde van Vlaanderen doorkruist onze Egmontstad met passages in Grotenberge, Zottegem centrum, Velzeke en Elene. Op 2 april rijden wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen Cyclo.

Zottegem maakt zich op voor de doortocht van de 105de editie van Vlaanderens Mooiste. Op 2 april proeven de wielertoeristen al van het parcours en ontdekken ze de parels van onze stad. Onze stad is opnieuw Dorp van de Ronde, een titel waar we fier op zijn. Wat zou Vlaanderens Mooiste zijn zonder de legendarische kasseien van de Paddestraat of de Lippenhovestraat? Het is niet voor niets dat renners vinden dat de Ronde in Zottegem pas écht begint.

Na goed 100 km betreedt de wielerkaravaan Zottegemse bodem: rond 12.30 uur wordt het peloton in Grotenberge verwacht, waarna het richting centrum Zottegem gaat. Langs het Stationsplein, Stationsstraat, Markt en Heldenlaan gaan de wielrenners over Elene richting de eerste twee kasseistroken van de dag: de Lippenhovestraat (1300 m) en de Paddestraat (1500 m). Flanders Classics draait het tijdspad om dit jaar en laat de mannen eerst door onze stad rijden om 12.30 uur. Rond 14.30 uur zijn het de dames elite die hun opwachting maken in de Egmontstad.

Hier beleef je de koers!

Zottegem is zot van de Ronde. Na twee edities waarbij zo goed als geen randanimatie was, voel je dat de knaldrang er is om van de Ronde in Zottegem een wielerhoogdag te maken. De koers is op verschillende plaatsen in Zottegem op groot scherm te volgen. Langs het parcours maakt ook de lokale horeca er ongetwijfeld een feest van. 

In Zottegem centrum beleef je vanaf 10.00 uur de koers aan Café James. Het marktplein wordt omgetoverd tot een wielerdorp met de steun van Kaffee Planchee, de Zoeten Inval en Avenue Zottegem. Met optredens van Sam Gooris, Yves Segers en Jessy (the Mackenzie) en een afterparty met DJ Kris De Zwart, blijft de ambiance ook na de finish verzekerd. Ook Velzeke-dorp maakt zich op voor een feestweekend. Op zaterdag komen er voor het eerst sinds lang kermisattracties op de Penitentenlaan, vergezeld van kinderanimatie, optredens en foodtrucks. Ook in Velzeke staat op zondag een afterparty op het programma. Het wordt moeilijk kiezen. Maar dat Zottegem een wielergekke stad is, bewijzen we op deze manier eens te meer.

De mooiste, de veiligste en de properste!

De Ronde van Vlaanderen brengt heel wat supporters op de been, maar waar zoveel mensen samen komen, is er helaas ook veel afval. Stad Zottegem doet tijdens het weekend van de Ronde extra haar best en rekent ook op de supporters om afval mee naar huis te nemen of in de vuilnisbak te gooien. Op 2 april gaan inwoners er samen op uit om de straten proper te maken en zwerfvuil te verzamelen tijdens de jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak (Zottegem.be/poets). Op die manier wordt 3 april ook echt Vlaanderens properste.  

Alle praktische info (parcours, tijdsschema, verkeersmaatregelen … ) is beschikbaar op Zottegem.be/rondevanvlaanderen. Van 21 maart t.e.m. 4 april kunnen inwoners ook bellen naar het infonummer 078 05 10 80 voor algemene inlichtingen. Dit infonummer is bereikbaar van maandag t.e.m. vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. Op zaterdag 2 en zondag 3 april, is het infonummer ook bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur.