Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem wordt pleegzorggemeente!

10 nov 2023

Zottegem wordt pleegzorggemeente!


Officieel overhandigingsmoment op zaterdag 18 november

Stad Zottegem zet de komende tijd maximaal in op pleegzorg. Op zaterdag 18 november wordt de stad officieel erkend als pleegzorggemeente. De titel brengt een campagne op gang om de Zottegemse pleeggezinnen in de bloemetjes te zetten en kandidaat-pleeggezinnen te werven. Inschrijven via zottegem.be/pleegzorggemeente-inschrijving.

Zottegem engageert zich als twintigste Oost-Vlaamse gemeente om een duurzame samenwerking aan te gaan met de dienst voor pleegzorg. Het doel van dit engagement is om het maatschappelijk draagvlak voor pleegzorg te vergroten en pleegzorg in Zottegem op een laagdrempelige manier bekend te maken. We hopen zo meer Zottegemnaren te overtuigen om pleeggezin te worden. In Zottegem zijn er momenteel vijf pleeggezinnen actief voor de opvang van pleegkindjes die ze vooraf niet kennen en één gezin dat in crisisopvang voorziet. Nog eens 21 gezinnen nemen de pleegzorg op van een kindje uit hun eigen netwerk. Het zijn stuk voor stuk gezinnen die jongeren de kans geven om te groeien binnen een warme thuisomgeving. Kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen zijn er in alle steden en gemeentes, maar de zoektocht naar pleeggezinnen verloopt niet altijd even vlot. Daarom zetten we als stad mee onze schouders onder een brede campagne.

Pleegzorg in de kijker

Met de titel van pleegzorggemeente gaat stad Zottegem actief aan de slag rond het thema pleegzorg. In de eerste plaats worden de bestaande pleegzorggezinnen in de bloemetjes gezet en wordt het thema meer onder de aandacht gebracht. Zo voorziet de stad een gratis ruimte in Huis van het Kind Zottegem waar pleegzorg Oost-Vlaanderen gebruik van kan maken. Door pleegzorg Oost-Vlaanderen die ruimte aan te bieden, kunnen we in de toekomst uitkijken naar infosessies over pleegzorg.

Daarnaast gaat de stad ook actief aan de slag om kandidaat-pleegzorggezinnen te zoeken. Dat doen we door onze communicatie rond pleegzorg stevig uit te bouwen. Zo belichten we de nood en zoeken we mee naar extra gezinnen voor pleegzorg. Het label pleegzorggemeente wordt bovendien uitgehangen in het AC Sanitary, een prominente plaats in onze stad. “Tot slot zetten we ook bij onze Zottegemse scholen het thema in de kijker. We voorzien pleegzorgbanners en bieden lespakketten aan om pleegzorg in de klas onder de aandacht te brengen.

Officieel overhandigingsmoment en receptie

Tijdens Week van de Pleegzorg van 10 tot en met 19 november, pakt de stad officieel uit met het label van pleegzorggemeente. Tijdens die week krijgt het thema een prominente plaats in de Zottegemse bibliotheek. De officiële overhandiging van het label op 18 november, is de kers op de taart van deze week. Niet alleen alle pleegzorggezinnen in Zottegem worden uitgenodigd, maar ook geïnteresseerde kandidaat-pleegzorggezinnen. We hopen een ontmoetingsplaats te creëren waar het thema bespreekbaar gemaakt wordt tijdens een hapje en een drankje. Ik ben er zeker van dat de warmte en het engagement van onze bestaande pleegzorggezinnen andere kan overtuigen om hetzelfde te doen.

Programma

  • Speech schepen
  • Speech regioverantwoordelijke Pleegzorg Oost-Vlaanderen
  • Getuigenis pleeggezin
  • Receptie

Praktische info

Datum: zaterdag 18 november
Uur: 10 uur
Locatie: Lichtstraat (4de verdiep) - Administratief Centrum Sanitary, Gustaaf Schockaertstraat 7 te Zottegem

Wie graag aanwezig is tijdens het officiële overhandigingsmoment, vult de digitale inschrijving op voorhand in via zottegem.be/pleegzorggemeente-inschrijving.