Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem wordt Boekstart-gemeente!

24 jan 2023

Zottegem wordt Boekstart-gemeente!


Bibliotheek Zottegem en Kind en Gezin slaan de handen in elkaar om zich samen te focussen op taalstimulering bij jonge kinderen. Daarmee wordt Zottegem een Boekstart-gemeente. Jonge Zottegemse ouders krijgen gratis boekenpakketten voor hun baby’s en peuters en worden aangemoedigd om samen met hun kind zo vroeg mogelijk boeken en de bibliotheek te ontdekken.

Gemiddeld gaat meer dan 80% van de jonge ouders naar Kind en Gezin. Voor de bibliotheek is het consultatiebureau dan ook dé plek bij uitstek om toekomstige lezers te bereiken. Door kinderen al op heel jonge leeftijd met boeken in contact te brengen, werkt de bib preventief leerachterstanden weg.

In een Boekstart-gemeente, wat Zottegem voortaan is, leren ouders en kinderen de weg naar de bibliotheek opnieuw kennen. Tijdens het 6-maanden consult bij Kind en Gezin krijgen ze een eerste boekenpakket voor hun baby. Als een kindje 15 maanden wordt, krijgen ouders een bon waarmee ze zelf in de bib een tweede boekenpakket kunnen ophalen. De vrijwilliger van het Kind en Gezin informeert ouders ook over Boekstart, over het aanbod in de bibliotheek en geeft hen tips over hoe ze de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Daarnaast is er ook een kleine proeverscollectie van de bib beschikbaar bij Kind en Gezin.


Uitgebreide kindercollectie in de bib

We zijn erg blij dat we dankzij de samenwerking tussen de bibliotheek en Kind en Gezin van Zottegem een Boekstart-gemeente kunnen maken. Door kinderen al vroeg in contact te brengen met boeken en hun taalontwikkeling te stimuleren, verminderen we de kans op leerachterstand. Naast de boekenpakketten die ouders meekrijgen voor hun baby, breidt de bib ook haar collectie uit met babyboekjes. Vanaf eind januari zijn er knisperboekjes, stoffen boekjes en badboekjes in de bib die uitgeleend kunnen worden. Zo zorgen we er samen voor dat er in die eerste levensjaren van een kind al boeken, aangepast aan de leeftijd, thuis aanwezig zijn.

Dit nieuwe partnerschap komt bovenop de intense samenwerkingen die de bibliotheek de laatste jaren heeft uitgebouwd met andere partners, zoals Huis van het Kind en de Zottegemse scholen. Zo worden bijvoorbeeld ook klassen uitgenodigd om op een speelse manier kennis te maken met de bib, zodat kinderen op jonge leeftijd al veel zin krijgen om zelf op zoek te gaan naar een gepast boek. De bibliotheek neemt zo echt haar verantwoordelijkheid op om kinderen van alle leeftijden in contact te brengen met boeken. Door de huidige en toekomstige samenwerkingen met partners die gericht zijn op opvoedingsondersteuning, hopen we kwetsbare gezinnen nog beter te bereiken.


Ontdek alles over boekstart