Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem viert 300ste verjaardag van Jan de Lichte

27 mrt 2023

Zottegem viert 300ste verjaardag van Jan de Lichte


Nieuwe infozuilen langs Jan de Lichtepad vertellen levensverhaal van bekende streekgenoot

Het levensverhaal van Jan de Lichte – bendeleider, struikrover én Velzekenaar – blijft tot de verbeelding spreken, ook nu nog. Op 7 april, dag op dag 300 jaar nadat hij het levenslicht zag, huldigt Zottegem officieel de nieuwe toeristische zuilen in langs het Jan de Lichtepad. Die vertellen zijn levensverhaal. Inschrijven en alle informatie op zottegem.be/jandelichte.

Jan de Lichte zag het levenslicht in Velzeke op 7 april 1723. Ter ere van zijn 300ste verjaardag blaast het stadsbestuur het Jan de Lichtepad nieuw leven in. Op strategische plaatsen langs het pad komen acht nieuwe infozuilen die elk een deel van zijn levensverhaal vertellen. Zijn geboorte, rooftochten, arrestatie, dood… het komt allemaal aan bod.

Ter ere van de 300ste verjaardag van onze bekende stadsgenoot werkten we een feestprogramma uit. De primeur van de nieuwe toeristische borden is voor de schoolgaande jeugd: op 31 maart wandelen zij recht de geschiedenis in en worden ze op verschillende plaatsen langs het Jan de Lichtepad opgewacht door enkele belangrijke figuren in het leven van de lokale struikrover. Een week later, op vrijdag 7 april, huldigen we de gegidste wandeling officieel in. Na afloop snijden we in het Archeocentrum in Velzeke een verjaardagstaart aan. Snel inschrijven is dus de boodschap! Maar geen nood voor wandelaars of geschiedenisfans die de gegidste wandeling op vrijdag missen. Vanaf zaterdag 8 april kan je een wandelquiz ophalen op de Dienst Toerisme. De antwoorden op de vragen vind je langs het iconische Jan de Lichtepad. Degenen die hun formulier dezelfde dag terug indienen, krijgen een kleine attentie en maken kans op het prachtige boek van Louis Paul Boon ‘De Bende van Jan de Lichte’. Uiteraard kan je de wandelquiz daarna ook nog doen, gewoon voor het plezier.

Illuster figuur

Over de ware toedracht achter Jan de Lichte is al veel inkt gevloeid. Was hij een ordinaire struikrover, gedreven door armoede, of was hij een idealist die zich verzette tegen de gevestigde orde? Misschien ligt de waarheid wel ergens in het midden. Wat wel vaststaat, is dat de bende van Jan de Lichte actief was in onze streek en dat de vele verhalen tot de verbeelding spreken. Het is niet moeilijk je in te beelden dat de Zottegemse struiken en bossen ooit het toneel waren van deze verhalen. Alleen al omdat zijn erfenis de geschiedenis levendig houdt, verdient hij een klein verjaardagsfeest.

Het Jan de Lichtepad werd voor het eerst ingehuldigd in 1988. Vandaag, 35 jaar later, is het tijd om deze prachtige route opnieuw onder de aandacht te brengen. De nieuwe toeristische zuilen vertellen het levensverhaal van een historisch figuur uit onze contreien. Hoewel dat op zich al zeker de moeite waard is, leidt het pad je ook langs prachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen. Ik nodig iedereen dan ook uit om het Jan de Lichtepad te (her)ontdekken: de scholen op 31 maart en het brede publiek op 7 en 8 april, of op eender welk ander moment waarop de wandelkriebels toeslaan.

Praktisch

De scholenwandeling voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar vindt plaats op vrijdag 31 maart.

Op vrijdag 7 april om 18.00 uur worden de toeristische infozuilen officieel ingehuldigd met gegidste wandelingen en verjaardagstaart. De wandeling is 3 km en start aan de kerk van Velzeke. Inschrijven kan via zottegem.be/jandelichte.

Op zaterdag 8 april kan je op eigen houtje deelnemen aan de wedstrijd. De vragenlijst kan vanaf 9 uur worden opgehaald bij de Dienst Toerisme op de Markt. Wie zijn formulier dezelfde dag voor 16 uur terug inlevert op de Dienst Toerisme en alle vragen juist heeft, wint het boek ‘De Bende van Jan de Lichte’ van Louis Paul Boon.