Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem trapt na 2 jaar afwezigheid carnavalsseizoen opnieuw op gang

22 dec 2022

Zottegem trapt na 2 jaar afwezigheid carnavalsseizoen opnieuw op gang


In het nieuwe jaar wordt Zottegem meteen opnieuw de carnavalsstad van weleer. Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie, staan de carnavalsverenigingen weer klaar om hun creaties aan het grote publiek te tonen. Naast de traditionele carnavalsstoet op zaterdagavond, worden kinderen en senioren respectievelijk op zondag en maandag in het feestgedruis betrokken. Alle info op www.zottegem.be/carnaval

Op zaterdag 7 januari trekken de carnavalsverenigingen door de centrumstraten van Zottegem. De reclamestoet, op de voet gevolgd door de eigenlijke carnavalsstoet, vertrekt om 18 uur op de Kastanjelaan. Het parcours ziet er licht anders uit dan gebruikelijk. “Een werfconstructie maakt het onmogelijk om door de Hoogstraat te gaan met grote praalwagens”, licht Lieven Buysse, voorzitter van het Feestcomité Zottegem toe. “We steken daarom van de Meerlaan via de Molenstraat meteen door naar de Trapstraat, om daar weer aan te sluiten bij het normale parcours.”

Dit is het volledige parcours:

Kastanjelaan – Godveerdegemstraat – L. Roelsstraat – Sint-Annastraat – F. De Beckstraat – G. Schockaertstraat – Burg. F. De Meyerstraat – Meerlaan – Molenstraat – Trapstraat – Kazernstraat – Stationsplein – Stationsstraat – Markt – Heldenlaan (rechts naar beneden) – ontbinding van de stoet aan ’t Hof.

Veilig feesten

In Zottegem zitten we nooit verlegen om een feestje. Om alles veilig te laten verlopen voor carnavalisten, bezoekers, feestvierders en omwonenden, maken we het parcours vanaf 16 uur parkeervrij, en vanaf 18 uur verkeersvrij. Buurtbewoners die zich tussen 18 uur en 22 uur moeten verplaatsen, houden best rekening met moeilijk bereikbare straten langs het parcours. Zodra de stoet gepasseerd is, wordt het parcours stapsgewijs weer vrijgegeven.

Carnaval voor jong en oud

Naast de stoet op zaterdagavond, die uiteraard de apotheose van het carnavalsweekend is, gaat er zoals gebruikelijk ook speciale aandacht naar de jongste en iets oudere feestvierders. Op zondag 8 januari om 14.15 uur vertrekt de kindercarnavalsstoet vanaf Café De Kring op de Markt naar de feestzaal van de Bevegemse Vijvers. Daar genieten ze tussen 15 uur en 17 uur van een leuke show met Matroos Jens. Op maandag 9 januari schudden senioren in dezelfde zaal vanaf 14 uur de dansbenen los op muziek van Leo’s Life Band.

Ook in de deelgemeenten Sint-Goriks-Oudenhove (6 januari), Erwetegem (13 januari) en Sint-Maria-Oudenhove (14 januari) trekken carnavalsstoeten door de straten.

Traditioneel trekt Zottegem het carnavalsseizoen op gang tijdens het eerste weekend na Nieuwjaar. Dat dat de voorbije jaren niet mogelijk was, was voor velen onder ons een zware opdoffer. Maar in Zottegem wil dat alleen maar zeggen dat er dit jaar dubbel en dik gevierd wordt! Met een indrukwekkende stoet en een uitgebreid programma voor jong en oud wijden we het nieuwe jaar vol enthousiasme en goesting in!