Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem plant 30 000 bomen

29 feb 2024

Zottegem plant 30 000 bomen


Vier jaar geleden tekende Stad Zottegem het Bomencharter. Met het charter streeft de stad samen met verschillende andere gemeentes naar het planten van meer bomen. Zottegem plantte in 2023 een verbluffend aantal van meer dan 30 000 nieuwe bomen op eigen bodem.

In maart 2020 zetten we ons in Zottegem achter het Bomencharter. Een ambitieuze samenwerking waar we op lokaal en bovenlokaal niveau samenwerken om meer bomen te planten. Onze intentie was om tegen eind dit jaar 26 000 extra bomen te planten, dat aantal ligt al lange tijd achter ons. In 2023 alleen al plantten we samen met lokale partners meer dan 30 000 nieuwe bomen. Zo creëerden we samen met Gezinsbond Zottegem, Natuurpunt Zwalmvallei, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, de Vlaamse Landmaatschappij en Provincie Oost-Vlaanderen nieuwe, groene ruimte in onze stad. Nog beter is dat tientallen private eigenaars ook mee hun schouders onder het charter zetten! Het hoge aantal nieuwe bomen, hebben we natuurlijk ook te danken aan de 8,04 hectare nieuw bos rond het Kasteel van Leeuwergem. Het bebossingsproject van de Vlaamse Landmaatschappij samen met Agentschap Natuur en Bos resulteert in Zottegem tot een heel mooi toekomstig eindresultaat.

Strijd tegen de klimaatopwarming

Bomen zijn onmisbaar in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze halen CO2 uit de atmosfeer en nemen de koolstof op. De zuurstof pompen ze opnieuw in de lucht zodat wij gezonde boslucht inademen. Het Bomencharter kadert volledig binnen het klimaatbeleid van onze stad. De leuze van het charter luidt: omdat de kracht van een bos groter is dan de kracht van een boom. Een boodschap die de Zottegemnaar goed begrepen heeft. Samen met de andere gemeentes hebben we bijna ons streefdoel van meer dan 1,7 miljoen bomen behaald, blijven planten is dus de boodschap.