Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem organiseert eigen lichtfestival in het teken van Egmont

23 okt 2023

Zottegem organiseert eigen lichtfestival in het teken van Egmont


‘EGMONT, Lichtfestival’ in het centrum op 23, 24 en 25 februari

Hoewel februari normaal gekend staat als een grauwe en donkere maand, zal Zottegem begin volgend jaar baden in het licht. Met een driedaags lichtfestival wordt het verhaal en de sfeer ten tijde van stadsicoon Lamoraal van Egmont op een spectaculaire manier tot leven geroepen.

De donkere wintermaanden opfleuren, het Zottegemse patrimonium letterlijk en figuurlijk in een ander licht laten zien en een unieke ervaring creëren voor het hele gezin, dat is wat EGMONT, Lichtfestival wil doen. Het parcours van één kilometer lang loopt dwars door het centrum, langs kunst- en lichtinstallaties.

Zonder al te veel prijs te geven, kan ik wel al verklappen dat het een unieke combinatie wordt van licht, geluid en natuurelementen. We zetten de gebouwen en aanwezige elementen in ons centrum efficiënt in, zodat bezoekers het gevoel hebben dat ze recht de geschiedenis in stappen. Zo zag je Zottegem nog nooit!

 

Oude verhalen, nieuwe technologie

Het verhaal van Egmont leent zich perfect tot centraal thema van ons lichtfestival. Het VRT-programma Het Verhaal van Vlaanderen leerde ons dat Egmont één van de belangrijkste figuren in onze Vlaamse geschiedenis is. We vinden het dus niet meer dan normaal dat Zottegem, alom gekend als zijn lievelingsstad, die erfenis nog eens extra in de schijnwerpers zet, letterlijk en figuurlijk. Het festival vertrekt van Egmont, maar breekt het concept ook open naar het verhaal van die periode, met vlaggen, vaandels, illustere figuren en de grandeur die bij die tijd past.

 

Voor en door Zottegem

Het lichtfestival wordt een uniek evenement voor Zottegem, waarbij de stad zoveel mogelijk Zottegemnaren wil betrekken. In de eerste plaats is de productie in handen van Studio Sandy, een ensemble dat zich specialiseert in multidisciplinaire visuele projecten, en waartoe ook de Zottegemse videokunstenares Nele Fack behoort. Daarnaast dragen ook toneelverenigingen, koren, de stedelijke academies, de basisscholen etc. hun steentje bij.

Tot slot starten we ook een project op waarbij we alle Zottegemnaren, jong en oud, samen rond de tafel brengen. Begin volgend jaar lassen we enkele momenten in waarop iedereen vlaggen en vaandels kan komen maken in LDC Egmont. Daarvoor kan je nu al je oude maar bruikbare stoffen deponeren in de box aan onze Dienst Toerisme. Zo wappert er op het Lichtfestival een stukje van elke Zottegemnaar in de straten. Want is er iemand beter geplaatst om Zottegem in de verf te zetten dan de Zottegemnaar zelf? Het wordt dus echt een lumineus feest voor en door Zottegem. Noteer 23, 24 en 25 februari dus maar met stip in de agenda, want dit wil je niet missen.

 

Praktisch

Het lichtfestival vindt plaats op 23, 24 en 25 februari. Iedereen die zin heeft om zijn of haar steentje bij te dragen aan het lichtfestival, vindt alle info over de participatietrajecten op www.zandzand.be.