Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem neemt afscheid van sportzaal Helios

14 dec 2022

Zottegem neemt afscheid van sportzaal Helios


Deze zomer gaat het licht definitief uit in sportzaal Helios: na bijna vijftig jaar intens gebruik beslist het stadsbestuur de sportzaal in het centrum van de stad te verkopen. Vaste gebruikers zoals de judo- en basketbalclub, vinden vanaf volgend werkingsjaar een nieuw onderkomen in andere Zottegemse sportzalen. De stad sluit hiervoor een overeenkomst met onder meer het KA Zottegem, dat alle naschoolse uren van hun eigen sporthal, vanaf komend schooljaar ter beschikking stelt van de stad.

Zottegem streeft naar een maximale samenwerking in het efficiënt gebruik van sportzalen. Ook andere steden en gemeenten nemen daarom maatregelen inzake hun sportinfrastructuur. Het is niet logisch dat de ene sporthal enkel overdag gebruikt wordt, en in de andere sporthal de deur pas opengaat na de schoolbel: efficiënt gebruik wordt daarom ook via Vlaamse subsidies aangemoedigd. Zo kreeg het KAZ vorig jaar een subsidie toegekend vanuit de Vlaamse overheid voor het renoveren van de sporthal op de schoolcampus, op voorwaarde dat de sporthal ook naschools werd opengesteld. Het stadsbestuur sloot daarop een princiepsovereenkomst met het schoolbestuur, die we nu uitwerken tot een concrete samenwerkingsovereenkomst die ingaat op 1 september 2023.


Renovatie niet wenselijk

Met de verkoop van Sportzaal Helios komt een einde aan net geen vijftig jaar sportieve geschiedenis in het centrum van Zottegem. De renovatie van de oude sporthal heeft op de beleidstafel gelegen, maar bleek finaal onhaalbaar. Schepen Cassiman: We hebben alle begrip voor de nostalgische sluier die over den Helios hangt, maar anno 2022 zou een totaalrenovatie in de miljoenen lopen, voor een zaal die naar de noden van vandaag niet de goede ruimtelijke inplanting heeft, en beperkt blijft in mogelijkheden. Samen met Judoschool Zottegem en Basketbalclub Helios Zottegem hebben we de voorbije twee jaar een voortraject doorlopen op zoek naar een gedragen oplossing voor beide clubs: zo komt er dankzij de Vlaamse subsidies in de sporthal van het KAZ een vaste tatami voor gevechtsport, en ook alle clubtrainingen van BBC Helios verhuizen mee naar het KAZ. De wedstrijden worden alternerend met volleybal gespeeld in de grote sporthal van de Bevegemse Vijvers. Voor het repetitielokaal van de Vrije Kunstkring bekijken we op dit moment een aantal alternatieve locaties.


Openbare verkoop

Niet alleen sportzaal Helios, maar ook het aanpalende gebouw in de Nieuwstraat, het voormalige Centrum voor Streekgeschiedenis, wordt in één beweging mee verkocht. De totale kadastrale grondoppervlakte bedraagt 1328 m² en biedt mogelijkheden voor ontwikkeling als woongebied. De openbare verkoop wordt in de loop van komend jaar georganiseerd. Naast deze ontwikkeling zetten we maximaal in op een sportspurt in Zottegem en kijken we reikhalzend uit naar de komst van het nieuwe stadionproject. Zo kunnen nog meer Zottegemse sportverenigingen hun leden verwelkomen in een moderne en motiverende omgeving.