Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem maakt zich klaar voor overdekte kerstmarkt van 2 tot 30 december

22 nov 2022

Zottegem maakt zich klaar voor overdekte kerstmarkt van 2 tot 30 december


Van 2 december tot en met vrijdag 30 december wordt de Zottegemse markt opnieuw gehuld in een ware wintersfeer. De kerstmarkt biedt dit jaar plaats aan 20 chalets. Traditioneel wordt de feestperiode afgesloten met carnaval en een nieuwjaarsdrink.

Na twee stille coronawinters wordt het Zottegemse marktplein opnieuw het decor van een overdekt kerstdorp, en dit van vrijdag 2 december tot en met vrijdag 30 december. We hebben er lang naar uit gekeken, maar nu kunnen we eindelijk verder bouwen op de opgewaardeerde kerstmarkt van 2019. De Zottegemse horeca en tal van verenigingen zetten hun beste beentje voor om sfeer en gezelligheid te brengen in de donkerste periode van het jaar.

Zondag familiedag

Het stadsbestuur zet dit jaar in op kerst voor iedereen: Zondag moet dé gezellige familiedag bij uitstek worden met stemmige optredens, terwijl er op vrijdag- en zaterdagavond iets meer decibels dan jingle bells mogen zijn. Zottegem is een feeststad, maar we zien er tegelijk op toe dat de openingsuren correct worden nageleefd.

In totaal zullen twintig houten chalets hun plaats krijgen onder een volledig overdekt marktplein. Elk weekend wisselen 8 van de 20 chalets van uitbater, dit zijn voornamelijk Zottegemse verenigingen: Daarnaast zijn er twaalf standhouders die de kar trekken. Dankzij de uitstekende samenwerking en de extra financiële inspanning van deze vaste groep standhouders, kunnen we de Zottegemnaren een mooi programma voorleggen voor jong en iets ouder: optredens, dj-set, een Zottegemse talentenjacht en een muzikale namiddag mee vorm gegeven door onze muziekacademie. De allerkleinsten kunnen zich uitleven aan het eendjesspel of op de draaimolen.

De volledig overdekte kerstmarkt wordt officieel geopend op vrijdag 2 december en zal de daaropvolgende weken open zijn van donderdag tot zondag. Op donderdag is de kerstmarkt geopend tot 23.00 uur, op vrijdag en zaterdag tot 01:30 uur en op zondag tot middernacht. Op kerstavond en kerstdag blijft de tent gesloten. Daarnaast hebben de vaste standhouders zich bereid getoond om, voorafgaand aan het officiële startschot van de kerstmarkt, hun chalets al te openen op de drie wedstrijddagen van de Rode Duivels tijdens het WK voetbal en de wedstrijden op drie grote schermen uit te zenden in de tent. Als het nationale elftal doorstoot naar de volgende ronde, worden de matchen op de kerstmarkt uitgezonden.

Nieuwjaarsdrink op 15 januari

De eindejaarsperiode wordt traditiegetrouw afgesloten met carnaval Zottegem. De stoet in het centrum trekt door de straten op zaterdag 7 januari, en hoewel de tent op de markt daarna wordt afgebroken, verwelkomen we alle Zottegemnaren op de stedelijke nieuwjaarsdrink op zondag 15 januari tussen 11.00 uur en 14.00 uur op het marktplein om samen te klinken op het nieuwe jaar. De stad trakteert op bubbels en fruitsap, maar net als in 2020 vragen we iedere Zottegemnaar om zijn of haar eigen glas mee te brengen. Zo starten we het jaar meteen met een goed voornemen: ook in 2023 onze afvalberg onder controle houden en het centrum netjes houden tijdens en na evenementen.