Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem lanceert derde editie van Burgerbudget Klimaat

8 mrt 2024

Zottegem lanceert derde editie van Burgerbudget Klimaat


Stad verdeelt 10 000 euro onder winnende lokale klimaatvoorstellen

Voor het derde jaar op rij lanceert Stad Zottegem Burgerbudget Klimaat. Daarbij krijgen inwoners, scholen, bedrijven of verenigingen de kans om een duurzaam projectvoorstel in te dienen. Onder de winnende projecten wordt 10 000 euro verdeeld, waarmee het voorstel in praktijk wordt omgezet. Na de succesvolle edities in 2022 en 2023, wil Zottegem ook in 2024 samen met de inwoners bouwen aan een duurzamer Zottegem. Een project indienen kan tot 15 april.

Nog tot 15 april kan elke Zottegemnaar een duurzaam project indienen via het online participatieplatform van de stad. Die voorstellen kaderen binnen vier grote klimaatthema’s: vergroening of bebossing, renovatie & hernieuwbare energie, water & droogteproblematiek en duurzame mobiliteit.

Ook dit jaar doen we een beroep op de Zottegemnaar voor het realiseren van ons ambitieus klimaatplan. Onze inwoners kunnen op twee manieren hun stempel drukken: enerzijds door een ambitieus project in te dienen dat een lokale klimaatproblematiek aanpakt. Anderzijds door – na de ontvankelijkheidsverklaring van de projecten en de beoordeling door een onafhankelijke jury – te stemmen op de favoriete projecten. Beide stappen gebeuren op Citizenlab, het participatieplatform van de stad. We verdelen 10 000 euro onder de projecten die het best gesmaakt worden door de Zottegemnaar.

Vijf voorgaande winnaars

Dat er met 10 000 euro heel verwezenlijkt kan worden in onze stad, bewijzen de winnaars van de twee voorgaande edities. Zo koos de Zottegemnaar in 2022 voor een klimaatvriendelijke speelplaats in basisschool De Groene Poort en voor een groenere dorpskern in Elene. Vorig jaar won deelgemeente Velzeke budget om de dorpskern te vergroenen. Daarnaast werd er budget vrijgemaakt om iedereen op de fiets te krijgen en om de Heldenlaan op te fleuren. Uiteenlopende projecten die elk op hun manier een bijdrage leveren aan een klimaatgezond Zottegem. Ik doe dit jaar opnieuw een warme oproep: broed je op een duurzaam idee voor Zottegem? Laat het ons weten, en wie weet zetten we binnenkort samen onze schouders onder jouw project!

Praktisch

Een project indienen kan nog tot 15 april via zottegem.be/burgerbudget. Maak eenvoudig een profiel aan op het participatieplatform van de stad, lees het reglement grondig na en dien het projectformulier in.

Na 15 april buigt de stad zich over de ontvankelijkheid van alle ingediende projecten. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijke jury de ontvankelijke projecten. Deze beoordeling telt voor 50% mee in de eindbeoordeling.

Vanaf 19 juni is het opnieuw aan Zottegem: breng je stem uit en zorg er zo voor dat jouw twee favoriete projecten het budget krijgen dat ze nodig hebben om hun dromen in realiteit om te zetten. Je kan een maand lang stemmen. Ook om te stemmen heb je een profiel op Citizenlab nodig. In augustus worden de winnende projecten bekendgemaakt.