Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem investeert in stedelijke basisschool De Smidse

2 apr 2021

Zottegem investeert in stedelijke basisschool De Smidse


De Stedelijke Basisschool Zottegem bestaat uit twee scholen: De Smidse in Erwetegem en De Kleine Planeet in Zottegem centrum. Mede dankzij het ervaren en enthousiast team van leerkrachten en ondersteunend personeel hebben deze basisscholen een uitstekende reputatie opgebouwd. Het stadsbestuur maakt er een punt van om de nodige, kwaliteitsvolle infrastructuur ook in de toekomst te kunnen verzekeren. We doen dit in twee bewegingen. 
 
De Smidse heeft een enorme nood aan lokaaluitbreiding en de gebouwen zijn aan grondige vernieuwing toe. Het stadsbestuur wil blijven investeren in de stedelijke basisscholen en besloot daarom om een nieuwbouwproject voor De Smidse op te starten. De eerste stappen daarvoor zijn gezet: de ontwerper is aangesteld en de procedure voor het project en de subsidieaanvraag zijn goedgekeurd op de laatste gemeenteraad.

Het nieuwbouwproject zal volledig geïntegreerd worden in het bestaande sasblok waarbinnen zich twee klaslokalen en een groot doorloopsas bevinden. Op het gelijkvloers worden twee klaslokalen bijgebouwd en daar bovenop komt een volledig nieuwe verdieping. De bestaande gevels worden weggenomen, geïsoleerd volgens de huidige normen en voorzien van een nieuwe gevelsteen in analogie met de eerdere nieuwbouw aan de straat. De eerste plannen zijn alvast veelbelovend, en hiermee krijgt De Smidse alle mogelijkheden om hun bruisende schoolleven nog talloze jaren verder te zetten.

Het realiseren van dit nieuwbouwproject is een lang traject dat enkele jaren in beslag neemt, mede omdat de subsidiëring de nodige tijd vraagt. De subsidie bedraagt momenteel 70% van de geraamde kostprijs (wat 2.379.912 euro incl. btw is), en wordt nu aangevraagd bij AGION, het Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs. Het stadsbestuur voorziet de nodige budgetten in de meerjarenplannen 2026-2031.

Maar ook op zeer korte termijn en in afwachting van de realisatie van het groot nieuwbouwproject is een belangrijke investering voorzien. De huidige containers die nu al een tijdje dienst doen als leslokaal en als lokaal voor de administratie, zijn aan vervanging toe. Ze worden deze zomervakantie weggehaald en vervangen door nieuwe, moderne containers. Hiervoor werd bij de diensten van AGION een huursubsidie goedgekeurd voor een periode van 8 jaar.

Op die manier kan het stadsbestuur op korte termijn een dringende nood lenigen, de infrastructuur opwaarderen en intussen uitkijken naar een globaal nieuwbouwproject.