Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem herdenkt einde van Wereldoorlog I op 10 en 11 november

9 nov 2023

Zottegem herdenkt einde van Wereldoorlog I op 10 en 11 november


Op 11 november is het exact 105 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ieder jaar wordt deze Wapenstilstand uitgebreid herdacht, wereldwijd, maar ook in Zottegem. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november vinden plechtigheden plaats op verschillende plaatsen in Zottegem. De volledige planning is terug te vinden op zottegem.be/plechtigheden-november.

De herdenkingen starten op vrijdag 10 november. Dan worden er plechtigheden gehouden en bloemen neergelegd aan de kerk van Velzeke en de monumenten in Oombergen, Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhove. Op zaterdag 11 november start om 9 uur een bijzondere eucharistieviering in de dekenale kerk in het centrum. De misviering wordt gevolgd door een ceremonie aan het Heldenmonument op de Heldenlaan, waar de voorzitter van de oud-strijders & veteranenvereniging NSB Groot-Zottegem en de burgemeester het woord nemen. Dit jaar wordt een bijzondere rol weggelegd voor de Zottegemse scholen: de leerlingen van vrije basisschool Grotenberge ontwierpen een kunstwerk, de leerlingen van de Stedelijke Basisschool De Kleine Planeet dragen gedichten voor en de leerlingen van Richtpunt lichten hun project – de restauratie van de treinwagon die werd gebruikt om gevangenen te transporteren naar concentratiekampen – toe. De leerlingen Defensie & Veiligheid uit Geraardsbergen verzorgen de poppy ceremonie. De muzikale noot wordt verzorgd door fanfare Moed en Volharding en de Koninklijke Harmonie Vrije Kunstkring. Na afloop worden bloemen neergelegd aan de oorlogsmonumenten van Elene, Leeuwergem, Grotenberge en Erwetegem.

In Sint-Maria-Oudenhove vindt op 11 november een plechtigheid en bloemenneerlegging plaats op het Sint-Hubertusplein, gevolgd door een eredienst in de parochiekerk. Aansluitend wordt een korte plechtigheid gehouden aan het ereperk van de oud-strijders.

Ik nodig de Zottegemnaren uit om de plechtigheden op 10 en 11 november bij te wonen. De oorlogstaferelen waarvan we vandaag de dag op verschillende plaatsen in de wereld getuige zijn, zijn schrijnend. Daarom is het meer dan ooit belangrijk om stil te staan bij het feit dat vrede fragiel en verre van vanzelfsprekend is. 1918 of 2023, menselijk leed is in elke eeuw, op elke locatie onaanvaardbaar.