Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem herdenkt einde van Wereldoorlog I op 10 en 11 november

8 nov 2022

Zottegem herdenkt einde van Wereldoorlog I op 10 en 11 november


Op 11 november is het 104 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ieder jaar wordt deze Wapenstilstand uitgebreid herdacht, zo ook in Zottegem. Op donderdag 10 en vrijdag 11 november vinden plechtigheden plaats op verschillende plaatsen in Zottegem.

De plechtigheden starten al op donderdag 10 november, en dat aan de kerk van Velzeke en aan de monumenten in Strijpen en Sint-Goriks-Oudenhove. Op 11 november vindt een misviering plaats in de dekenale kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, gevolgd door een ceremonie aan het monument voor oorlogsslachtoffers. Daar worden onder meer toespraken gehouden en bloemen neergelegd, wordt een kunstwerk onthuld dat gemaakt werd door de leerlingen van het zesde leerjaar van het Sint-Barabaracollege, dragen leerlingen van De Kleine Planeet een gedicht voor en houden de leerlingen Defensie en Veiligheid van het GO Atheneum Geraardsbergen een poppy ceremonie. Alles wordt muzikaal begeleid door de Koninklijke Harmonie De Vrije Kunstkring.

Doorheen de dag worden bloemen neergelegd aan de gemeentelijke oorlogsmonumenten van Elene, Leeuwergem, Grotenberge en Erwetegem.

Nooit meer oorlog, in de huidige situatie op het politieke wereldtoneel is het actueler dan ooit. Daarom blijft het ook na meer dan een eeuw belangrijk dat we de gebeurtenissen van toen herdenken, internationaal maar ook lokaal. Want ook Zottegem heeft zware verliezen gekend tijdens de oorlog. Meer dan ooit moeten we de helden van toen herdenken, en de helden van nu een hart onder de riem steken.


bekijk het volledige programma