Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem activeert schadecommissie voor landbouwers

21 sep 2022

Zottegem activeert schadecommissie voor landbouwers


De regenbuien van de voorbije dagen bieden helaas geen soelaas voor de beschadigde gewassen van landbouwers. Velen zijn volop bezig met het telen van hun gewassen en meten de droogteschade op. Om die schade vast te stellen werd de gemeentelijke schattingscommissie samengeroepen om schadeaanvragen te behandelen. Alle info via Zottegem.be/landbouwschade.

Sinds 1 januari 2020 dienen landbouwers een beroep te doen op een brede weersverzekering bij schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten. Onder bepaalde voorwaarden kunnen landbouwers toch bij het Vlaams Rampenfonds een aanvraag tot schadevergoeding indienen. Landbouwers die een vaststelling willen, laten de gemeentelijke schadecommissie de schade vaststellen aan de gewassen. De schadecommissie werd naar aanleiding van de droogte samengeroepen. Landbouwers dienen een aanvraag in bij Stad Zottegem om de schade officieel vast te laten leggen door middel van een proces-verbaal opgemaakt door de schadecommissie die ter plaatse komt.

De landbouwers kregen het de laatste maanden hard te verduren. De stijgende prijzen zorgen bij veel landbouwers dat ze amper het hoofd boven water houden. Ook de aanhoudende droogte van de laatste maanden bemoeilijkte de situatie enorm. Het inrichten van de schadecommissie moet landbouwers helpen bij hun schadeaangifte bij het Vlaams Rampenfonds. Ik wil alle landbouwers ook oproepen om effectief een beroep te doen op de schadecommissie. Het rampenfonds moet de droogte van deze zomer nog herkennen als ramp. Hoe meer aanvragen landbouwers dus indienen, hoe hoger de kans dat er ook gesproken wordt over een ramp. Alle landbouwers worden persoonlijk aangeschreven met het aanvraagformulier. De schadeaanvraag dient te voldoen aan enkele voorwaarden voor het in aanmerking komt voor het Vlaams Rampenfonds. 

Alle info en aangifteformulier