Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Werelddag Dementie: 21 september

21 sep 2023

Werelddag Dementie: 21 september


Vandaag is het Werelddag Dementie. Op deze dag vraagt de Alzheimer Liga Vlaanderen aandacht voor alle vormen van dementie, want elke vorm is anders en heeft aangepaste omgang en ondersteuning nodig. Ook de werkgroep Dementievriendelijk Zottegem zette deze week extra in op haar werking. Alle info via zottegem.be/dementievriendelijk.

Wereldwijd leven bijna 56 miljoen mensen met dementie. In 2030 zal dat ongeveer 40 procent meer zijn dan in 2019. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze maand bekend. In eigen land leven bijna 200 000 personen met dementie. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes waarbij meerdere stoornissen in het cognitieve functioneren samen optreden. Denk aan geheugen, leervermogen, taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen.

Onze werkgroep Dementievriendelijk Zottegem doorbreekt het taboe rond dementie in onze stad. De werkgroep Dementievriendelijk Zottegem bestaat uit verschillende organisaties, namelijk het Sociaal Huis, CM, LM, Solidaris, Huis van De Mens, WZC De Bron, WZC Egmont, WZC De Vlamme, AZ Sint-Elisabeth en het expertisecentrum dementie PARADOX. De samenwerking tussen de verschillende organisaties zorgt voor een brede waaier aan ondersteuning in onze stad. Van onontbeerlijk belang, als je ziet hoeveel landgenoten aan de ziekte lijden. Ongeveer 70% van de personen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie of omgeving. Geen makkelijke taak, waardoor ook de ondersteuning voor mantelzorgers met stip in de agenda staat van de werkgroep.

“Meerwaarde geven aan de levenskwaliteit van een bewoner, dat is onze gouden regel”, steekt Nina De Smet, coördinator dementie in Woonzorgcentrum Egmont van wal. “In mijn job kom ik dagelijks in contact met personen met dementie. Samen met mijn collega’s zorgen we voor een veilige omgeving voor onze bewoners. Daarnaast zit ik ook in de werkgroep Dementievriendelijk Zottegem. Hier zetten we verschillende initiatieven op poten voor zowel personen met dementie als hun mantelzorgers.”


Vergeet mij niet: initiatieven rond dementie

Stad Zottegem heeft verschillende initiatieven lopen zoals boekenpakketten, koffiemomenten, Praatcafé Dementie en een gloednieuwe herinneringswandeling. “Een herinneringswandeling is een wandeling waarbij mensen herinneringen van vroeger ophalen, samen met een wandelpartner. Tijdens de wandeling worden de zintuigen geprikkeld door de omgeving”, zegt Nina De Smet. De wandeling is ontworpen in het voorjaar van 2023 door twee bachelorstudenten ergotherapie van de Hogeschool Gent, op basis van gesprekken met bewoners met dementie die verblijven in het WZC Egmont, WZC De Bron en WZC De Vlamme. Aan de hand van oude foto’s werden herinneringen met bewoners opgehaald en werden quotes van personen met dementie verwerkt.

Op dinsdag 19 september was de werkgroep aanwezig op de wekelijkse dinsdagmarkt. Ze maakten er promo voor de gloednieuwe herinneringswandeling en voor onze nieuwe webpagina rond dementie. Wie graag de herinneringswandeling wandelt, kan de brochure gratis afhalen op de dienst Toerisme of aan het onthaal van AC Sanitary. De wandeling is ook digitaal te raadplegen. We bundelden alles op een overzichtelijke, nieuwe webpagina zottegem.be/dementievriendelijk.