Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Week van Dementie 2021, van 20 tot 26 september

15 sep 2021

Week van Dementie 2021, van 20 tot 26 september


Van 20 tot 26 september is het Week van Dementie, met op dinsdag 21 september Wereld Alzheimer Dag. Overal in Vlaanderen worden dan activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie en hun naasten. Ook in Zottegem staat heel wat op de agenda in het kader van dementie, een ziekte met een enorme impact op het leven van iedereen die er met geconfronteerd wordt.
 
Woonzorgcentrum (WZC) en Dagverzorgingscentrum Egmont (DVC) staan stil bij de Week van Dementie, en vragen aandacht voor mensen met dementie én voor iedereen die met deze ziekte te maken heeft. In Vlaanderen zijn er 136 624 mensen met dementie. De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5 en tegen 2060 zal het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn.
 
Per persoon met dementie zijn er gemiddeld drie betrokken personen, en ook voor hen gaat deze ziekte gepaard met veel onzekerheid en zorgen. Het is belangrijk dat we als samenleving leren omgaan met personen met dementie en hun naasten. Daar ligt het zwaartepunt van de hulp die WZC en DVC aanbiedt: mensen met dementie op een goede, menswaardige manier behandelen en mantelzorgers ondersteunen.

Activiteiten tijdens Week van dementie 2021

  • Maandag 20 september om 14.30 uur: generale repetitie Contactkoor, in de kapel van WZC Egmont.
  • Dinsdag 21 september om 09.30 uur: marktbezoek voor de bewoners en gasten met dementie, in combinatie met het project ‘Dementie in de kei-ker’
  • Woensdag 22 september om 14.30 uur: optreden Contactkoor, in de kapel van WZC Egmont, gevolgd door een korte receptie voor familie en vrienden. Dit optreden is enkel op uitnodiging.
  • Donderdag 23 september om 14.00 uur: levende geheugenwandeling ‘Zottegem, vroeger en nu’ samen met bewoners en gasten met dementie en hun mantelzorgers.
  • Vrijdag 24 september om 14.00 uur: de gezelligheid van vroeger, een heerlijke middag met verwenmoment voor alle bewoners en gasten.
Tijdens de Week van Dementie worden ook cupcakes gebakken en verkocht, de opbrengst gaat naar de Alzheimer Liga. Praatcafé Dementie sluit de themaweek af met de lezing ‘Wat alz?!’ op dinsdag 28 september om 19.30 uur in het OC De Lier (in Lierde). Met deze lezing geeft Kasper Bormans een stem aan de verloren plezieren en dagdromen van mensen met dementie, en vertelt hij hoe kleine dingen hun levenskwaliteit sterk kunnen verbeteren.
 
Heb je nood aan dagopvang voor iemand met dementie, dan kan je terecht bij het Dagverzorgingscentrum Egmont: bel 09 364 56 90 of email dvcegmont@ocmw.zottegem.be. Algemene vragen rond dementie? Dan kan de Referentiepersoon dementie Zottegem, Nina De Smet, je verder helpen: bel 09 364 56 27 of email refdem@ocmw.zottegem.be.