Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem controleert op sluikstorten in de schoolomgeving

2 okt 2023

Zottegem controleert op sluikstorten in de schoolomgeving


Tijdens de Week van de Handhaving, die van 2 tot 8 oktober loopt, vraagt Stad Zottegem extra aandacht voor sluikstorten en zwerfvuil. Omdat de zwerfvuilproblematiek een thema is dat ook belangrijk is voor jongeren, wordt er dit jaar bijzondere aandacht besteed aan de jeugd.

Zwerfvuil en sluikstorten is voor veel mensen een doorn in het oog. Tijdens week van de handhaving willen we paal en perk stellen aan overtredingen. Dit jaar zetten we extra in op schoolgaande jeugd: ook zij moeten hun afval correct in de vuilbak gooien. Onder het motto ‘Wij letten op: laat je afval niet achter’, controleren we tijdens de week van de handhaving extra op sluikstorten in de schoolomgeving. Minderjarigen ontsnappen immers ook niet aan boetes voor sluikstorten, met bedragen die kunnen oplopen tot 175 euro. Daarnaast rekenen we ook op sociale controle bij jong en oud: spreek elkaar aan als je ziet als je ziet dat afval niet correct wordt weggegooid. Samen houden we onze stad mooi!

Zwerfvuilmeters en -peters

De week van de handhaving is er niet alleen om zwerfvuil en sluikstorten af te straffen, maar ook om enkele mooie initiatieven in de kijker te zetten. Zottegem telt 164 geregistreerde zwerfvuilmeters en -peters. Dat zijn mensen die op eigen houtje zwerfvuil rapen in hun buurt. Een enorme hulp voor de stad. Zottegemnaren gaan, gewapend met vuilzak en afvalprikker, de straat op om zwerfvuil te verzamelen. Dat doen ze alleen, met het gezin, of ze groeperen zich, zoals de alom gekende Sintgorikspoetsers. Stuk voor stuk leveren ze prachtig werk en houden ze Zottegem schoon. De stad ondersteunt deze initiatieven graag en voorziet al het materiaal dat zwerfvuilrapers nodig hebben en zorgt ook voor de ophaling van de verzamelde buit. Heb je zelf interesse om mee te doen? Stuur een mailtje naar milieu@zottegem.be en wij zorgen ervoor dat je van start kan gaan!