Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Voorstelling SAMWD blaast het verhaal van Pinokkio nieuw leven in

1 mrt 2023

Voorstelling SAMWD blaast het verhaal van Pinokkio nieuw leven in


Op vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart haalt de Stedelijke Academie Muziek Woord Dans (SAMWD) alles uit de kast. De leerlingen van de vierde graad brengen het stuk Pinokkio, een interdisciplinair totaalproject waarbij zowel de afdeling Muziek als Woord en Dans een rol spelen.

Elke twee jaar brengen de leerlingen van SAMWD een groots artistiek project. Door corona vond de editie van 2021 echter niet plaats en moeten we al vier jaar terugkeren in de tijd voor het laatste totaalproject. Dit jaar wordt dus een echte knaller. “Na vier jaar afwezigheid zijn de verwachtingen hoog”, bevestigt Andy Dhondt, directeur van SAMWD. “We gingen dus op zoek naar een stuk dat aan die verwachtingen kon voldoen. Dat vonden we in Pinokkio. Het verhaal van de Italiaan Carlo Collodi is een gevestigde waarde en werd al verschillende keren bewerkt voor boeken, theater en film – de bekendste adaptatie is zonder twijfel de Disneyfilm uit 1940. Het stuk leent zich dus perfect voor een interdisciplinair project voor al onze afdelingen.”

Een voorstelling door alle afdelingen

Onder regie van Sari Veroustraete werkte SAMWD een voorstelling uit waaraan alle leerlingen van de vierde graad van de academie deelnemen. Alle instrumenten uit de academie zijn vertegenwoordigd, er is klassieke en hedendaagse dans en de leerlingen van de afdeling Woord hanteren virtuoos alle mogelijke stijlen. Voor die laatste groep is Pinokkio zelfs een examenstuk. Daarnaast is de voorstelling ook doorspekt met momenten van groepsmusiceren en samenzang.

“De tweejaarlijkse voorstelling is voor SAMWD ook een pedagogisch project”, vertelt Andy Dhondt. “We werken vak- en domeinoverschrijdend, niet alleen tijdens de voorstelling, maar ook tijdens de lessen die eraan voorafgaan. Zo zien de leerlingen dat alle disciplines op hun manier bezig zijn met artistieke expressie en worden ze gestimuleerd om op de hoogte te blijven van wat er in de podiumkunstensector in het algemeen gebeurt.”

Deze voorstelling is van groot belang voor de academie. Ik roep iedereen op om te komen kijken. De leerlingen tonen immers hun talenten in een mooie samenwerking. Het wordt een echt theaterfeest met spannende, ontroerende en grappige passages met welbekende figuren uit een prachtig verhaal. Voorstellingen als deze zijn belangrijk voor onze stad, want zo tonen we dat mensen hun artistiek kantje kwijt kunnen bij SAMWD en dat cultuur altijd een centrale rol opneemt in onze snel veranderende maatschappij.

Praktisch

De voorstellingen van Pinokkio vinden plaats in GC De Kluize in Oosterzele op vrijdag 10 maart om 19.30 uur en op zaterdag 11 maart om 15 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar op www.gcdekluize.be en kosten 10 euro. Onder de 18 jaar betaal je 7 euro.