Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Vincent van Gogh in de Vlaamse Ardennen

17 mei 2023

Vincent van Gogh in de Vlaamse Ardennen


De Vlaamse Ardennen staan de komende tijd volledig in het teken van Vincent Van Gogh. Het verhaal van de bekende schilder vormt de basis voor een creatieve ontdekkingstocht. Nog tot augustus worden in verschillende steden en gemeenten activiteiten en een kunstparcours georganiseerd. Alle info via www.vangoghvlaamseardennen.be.

Lagen de Vlaamse Ardennen aan de basis voor de creatieve geest van de Nederlandse schilder Van Gogh? Kenners beweren alvast van wel. Zo maakte hij in de zomer van 1879 een voettocht van de Borinage naar de Geuzenhoek in Sint-Maria-Horebeke. Hij wou koste wat het kost de schilderende dominee Abraham van der Waeyen Pieterszen zien, een van de weinige vertrouwensfiguren die hem nog restten en een bron van inspiratie voor de Nederlander.


Cultuurproject Vuur in mij

Iedereen wordt uitgenodigd om de Vlaamse Ardennen te bekijken door de ogen van Vincent Van Gogh. Het cultuurproject Vuur in mij schenkt aandacht aan de voettocht van Vincent Van Gogh. Langs het gratis kunstparcours IVY (13.05 – 06.08) neemt curator en projectbezieler Johan Tahon iedereen mee in het spoor van Van Gogh en zijn Horebeekse mentor Abraham Pieterszen. Bezoekers vertrekken met de ErgoedApp op twee verschillende startplaatsen, het treinstation van Sint-Denijs-Boekel en het Protestants Museum De Geuzenhoek in Horebeke.

Erfgoedverenigingen, het deeltijds kunstonderwijs, auteur Lander Deweer en zorg- en jongerenorganisaties kijken met een originele blik naar het verhaal van de kunstenaar met wereldfaam. Nog tot augustus nodigen ze samen met projecttrekker VARIANT, het publiek uit om de Vlaamse Ardennen te beleven door de ogen van de Nederlander.


Vlaamse Ardennen vol zonnebloemen

Ook de Zottegemnaren kunnen er niet omheen, Vincent Van Gogh zit in elk klein hoekje deze zomer. En dat mag letterlijk genomen worden, want verschillende hoekjes in de Vlaamse Ardennen kleuren deze zomer geel. Als hommage aan de iconische stillevens van de kunstenaar, wordt het heuvelachtige landschap bezaaid met prachtige zonnebloemen. Dat de Vlaamse Ardennen zo een belangrijke rol speelden voor de bekende kunstenaar is voor velen waarschijnlijk een verrassing. Iets wat we niet zomaar laten voorbijgaan en waar ook Zottegem haar schouders onder zet. Onze groendienst is volop in de weer om onze stad te wentelen in een gele pracht. Inwoners met groene vingers kunnen ook nog zelf zaadjes halen op de toeristische dienst, de bibliotheek of de Bevegemse Vijvers.

Alle info en activiteiten via vangoghvlaamseardennen.be