Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Vijfde editie Autovrije Zondag in Zottegem

1 sep 2023

Vijfde editie Autovrije Zondag in Zottegem


Kleurrijke activiteiten en Rainbow Run

Op 17 september keert de Autovrije Zondag terug naar Centrum Zottegem. De wagen wordt aan de kant gezet en maakt plaats voor verschillende activiteiten, waaronder ook de bekende Rainbow Run. Alle info en tickets via zottegem.be/autovrijezondag.

De autovrije zondag kadert elk jaar in de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september, en is meer dan allerlei activiteiten gebald op één namiddag. Autovrije Zondag laat onze stad voor één dag ademen. De auto’s worden aan de kant geschoven en maken plaats voor fietsers, voetgangers, rolschaatsers … We hopen op een zonovergoten editie, waar we samen mogen genieten van een autovrij centrum. Onze stadsdiensten zorgen ook dit jaar voor een geweldig divers programma voor jong en iets ouder!

Te gekke namiddag!

Op de Heldenlaan vind je knotsgekke kinderattracties: een megakicker, een heuse zeepkarrenrace, een trampolinepark, een klimrots, reuzespringkastelen … Bezoekers worden ook uitgenodigd voor de vrijetijdsmarkt, waar iedereen proeft van het rijke cultuur-, sport-, jeugd- en vrijetijdsaanbod in Zottegem. Op het grote podium op de Markt wordt iedereen verrast met verschillende demonstraties. En ook deze editie ontbreekt de bib niet, zij pakken uit met hun jeugdboekenaanbod op de Zavel in campus Centrum. De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst staat elk jaar garant voor een creatieve activiteit. Dit jaar ontdek je hun psychedelische, interactieve fotobox in de Stationsstraat. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde geeft een verkeersveiligheidsbad met Virtual Realitybrillen. De Autovrije Zondag is een echt fenomeen in onze stad. Het is een dag waarop elke Zottegemnaar stilstaat bij duurzame mobiliteit en de mogelijkheden van autovrije straten. We gaan massaal aan het wandelen of we springen op onze fiets. Een keuze die ons Zottegem veel leefbaarder maakt.

Rainbow Run

Ook dit jaar is de Rainbow Run het absolute hoogtepunt. Honderden lopers rennen door wolken van kleurenpoeder, ontdekken een kleurrijk startsalvo, een top-DJ, een knotsgekke opwarmer, zes mega color hotspots, obstakels en zoveel meer. Op het programma staat de Family Run van 1,2 km, voor ouders met kinderen jonger dan 10. Daarnaast kunnen deelnemers ook de 2,5 km, 5 km of 10 km lopen op een afgesloten parcours van 2,5 km. De mama’s en de papa’s kunnen eerst deelnemen aan de family run om nadien de echte uitdaging van de langere run aan te gaan. En wie uitgehongerd is van al dat lopen, kan vanaf 12 uur terecht op het foodtruckfestival op de Markt! Ook ik trek dit jaar mijn loopschoenen aan, samen met honderden andere Zottegemnaren en streekgenoten. We zorgen dit jaar voor een afgesloten parcours van 2,5 km tot 15.30 uur. Fanatieke lopers kunnen hierdoor ook meer dan 10 km lopen. Het belooft een kleurrijke dag te worden waar we massaal op ontdekking gaan in ons eigen, autovrij centrum. De slogan ‘auto’s verdwijnen, mensen verschijnen’, kan 17 september niet beter omschrijven.

Praktisch

Datum: 17 september

Uur: 13 tot 19 uur

Info en tickets: zottegem.be/autovrijezondag

Verkeersmaatregelen:

Al de inwoners en handelaars van het centrum krijgen een brief in de bus met alle praktische info rond de festiviteiten want het centrum wordt volledig autovrij gemaakt van 12.30 tot 19 uur. De hoofdstraten worden reeds autovrij om 10.00 uur. De autovrije zone bevindt zich tussen de spoorweg (station) en de Meerlaan. Bekijk het plan via zottegem.be/autovrijezondag. Om veiligheidsredenen mogen de parkings in deze autovrije zone tussen 12.30 en 19.00 uur NIET gebruikt worden. De parkings die wel beschikbaar zijn liggen vlak buiten het centrum: De Muze (Beislovenstraat), OCMW (Deinsbekestraat), Ledebergstraat, Lyceumstraat, Heilig Hartplein, Bevegemse Vijvers en Désiré Van Den Bosschestraat. De bussen verhuizen voor deze gelegenheid naar de achterkant van het station. Het ziekenhuis zal bereikbaar zijn via de Broeder Mareslaan en via de Godveerdegemstraat. We raden de inwoners van het centrum aan om hun wagen ofwel in hun garage te plaatsen of deze, liefst zaterdagavond al, maar zeker vóór 10 uur zondagmorgen op één van deze parkings te plaatsen. 

Bezoekers aan ons centrum raden we aan om ‘autovrij’ te komen.