Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Verkeersmaatregelen tijdens BK Wielrennen

14 jun 2024

Verkeersmaatregelen tijdens BK Wielrennen


Op 23 juni zijn Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem het decor van het Belgische Kampioenschap wielrennen. Om alles in goede banen te leiden, gelden er die dag enkele bijkomende verkeersmaatregelen. Lees alles na op bkzottegem.be.

Het parcours bestaat grofweg uit twee delen. Enerzijds is er de grote ronde, die zich uitstrekt over Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem. Op dit deel van het parcours geldt de hele dag eenrichtingsverkeer, met de richting van de koers mee. Wanneer het peloton passeert, wordt het verkeer even tegengehouden. Anderzijds is er de lokale of gesloten lus. Dit beslaat een groot deel van Zottegem. De renners en rensters begeven zich zodanig veel op dit deel van het parcours, dat verkeer hier niet mogelijk is van 10 tot 18 uur. Ook de zone binnen de lokale lus is de hele dag niet bereikbaar met de wagen, en mensen die binnen de lokale lus wonen, kunnen zich vanaf 10 uur ook niet met de wagen verplaatsen naar de zone buiten de lokale lus. Verplaatsingen met de wagen doe je dus voor 10 uur of na 18 uur. Te voet en met de fiets kan je je uiteraard wel nog verplaatsen.

Bewonersparkings NMBS en Oud College

Op het volledige parcours geldt een parkeerverbod, en dat vanaf zondagochtend 6 uur, tot zondagavond 19 uur. Wie op het parcours woont en normaal zijn wagen op straat parkeert, verplaatst die dus best zaterdag al. Verplaats je wagen gratis naar een straat in jouw buurt waar de koers niet passeert, of naar één van de bewonersparkings die voor het BK ingericht werden: op de NMBS-parking en de parking Oud College in het centrum kan je het hele weekend lang gratis parkeren. Let wel: deze parkings liggen binnen de lokale lus en zijn bijgevolg zondag vanaf 10 uur niet meer bereikbaar. Ze zijn dus enkel een oplossing als je je wagen zondag niet nodig hebt. Moet je zondag toch met de wagen op pad? Dan parkeer je hem op straat buiten de lokale lus, of op de bezoekersparking van het BK. Die ligt langs de N46/Steenweg op Aalst, ter hoogte van het kruispunt met de Niewegestraat.

Tijdelijke bushalte en fietsparkings

Om van het BK te genieten, kom je zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Aangezien ook bussen niet binnen de lokale lus kunnen op zondag, wordt er een tijdelijke bushalte voorzien aan Sluizeken, vlakbij de aankomstzone. De lijnen 20, 25, 40, 45, 131, 207, 208 en 400 hebben hier tijdelijk hun halte.

Wie met de fiets komt, kan die plaatsen in de fietsenstalling op de Buke, ter hoogte van de bib, en in de Spelaanstraat ter hoogte van AMO Sport.

Bereikbaarheid Buke

De nieuwe Belgische kampioenen rijden over de finish op de Buke. Om de aankomstzone op te bouwen, wordt Ter Kameren vanaf 18 juni afgesloten. Vanaf vrijdag 21 juni wordt de Buke afgesloten ter hoogte van de BMW-garage. Vanaf zaterdag 22 juni om 7 uur ’s ochtends wordt de niet toegankelijke zone uitgebreid tot aan Straatje. Omrijden doe je via de Gentse Steenweg, Bijlokestraat en Arthur Gevaertlaan. Vanuit het centrum rijd je om langs de Grotenbergestraat. De hinder duurt maximaal tot een dag na de wedstrijd.

Ziekenhuis en huisartsenwachtpost

AZ Sint-Elisabeth blijft bereikbaar met de wagen tijdens het BK, maar wel via de Marie Popelinstraat aan de achterkant. Die kan je vanaf de N42 bereiken door de route Armstraat, Pijpketel, Wijnhuizestraat, Smissenhoek, Kloosterstraat, Erwetegemstraat, Hoevestraat, Groenstraat, Marie Popelinstraat te volgen. Je komt dan langs de achterkant op de parking van AZ Sint Elisabeth. Ook om weg te rijden van het ziekenhuis, volg je deze route.

De huisartsenwachtpost Panacea verhuist zondag voor één dag naar een locatie buiten de lokale lus. Van 8 tot 20 uur werken de huisartsen van wacht van op het Medisch Centrum Zottegem, Steenweg op Aalst 80.

Wie medische hulp nodig heeft maar binnen de lokale lus woont, hoeft zich geen zorgen te maken: hulpverleners kunnen bij noodgevallen ook tijdens de wedstrijd ter plaatse geraken.

Het BK vergt heel wat organisatie, en we zijn er ons van bewust dat de maatregelen op veel mensen een grote impact hebben. Daarom hebben we alle Zottegemnaren tijdig geïnformeerd met onder meer een infobrochure en waar nodig bewonersbrieven. Maar laten we van het BK vooral een Zottegems feest maken! Ik raad iedereen aan om zondag de wagen aan de kant te laten staan, en zich over te geven aan de BK-gekte in onze stad. Dit maak je maar een keer mee, dus kom zeker de sfeer opsnuiven langs het parcours of in één van de fanzones en schreeuw onze nieuwe Belgische kampioenen naar de overwinning!

Praktisch

Alle verkeersmaatregelen zijn na te lezen op bkzottegem.be. Daar zijn ook verschillende plannetjes en QR-codes voor navigatie-apps beschikbaar.

De infobrochure is na te lezen op zottegem.be/infogids-bk.