Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Verdelging van de Aziatische hoornaar: meld elk nest

16 aug 2023

Verdelging van de Aziatische hoornaar: meld elk nest


Hoewel de voorbije jaren geprobeerd werd om de Aziatische hoornaar uit te roeien in onze contreien, heeft de exotische wespensoort zich hier toch gevestigd. Aangezien de wesp een gevaar vormt voor de mens, landbouw en biodiversiteit, is het belangrijk dat nesten verdelgd worden. De brandweer verdelgt nesten die een gevaar vormen voor de mens. RATO vzw neemt vanaf 17 augustus gratis de niet-hinderlijke nesten voor zijn rekening.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat het uitroeien van de Aziatische hoornaar onhaalbaar is. Voor onze landbouw en diversiteit en onze eigen veiligheid is het echter wel belangrijk om de impact van de hoornaar tot een minimum te beperken en de nesten te blijven verdelgen. Hangt zo’n nest in de buurt van mensen en veroorzaakt het hinder, dan verwittig je onze brandweer via bvlar.be/wespenverdelging. Niet-hinderlijke nesten meld je via vespawatch.be. RATO vzw komt deze gratis verwijderen tussen 17 augustus en 15 november. Ik roep de Zottegemnaren op om melding te maken van elk nest Aziatische hoornaars, via de juiste kanalen. Alleen zo houden we de situatie onder controle.

 

Hoe herken je een Aziatisch hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer drie centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel. De Aziatische hoornaar lijkt sterk op de Europese hoornaar, die iets groter is, een geel-roodbruin lichaam en rode poten heeft. De Europese hoornaar is echter heel nuttig en zachtaardig en wordt dus niet verdelgd.

Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (hoger dan 10 meter) en hebben een doormeter van 80 centimeter of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.  

 

Praktisch

Een nest van de Aziatische hoornaar moet altijd verwijderd worden.

Veroorzaakt het nest hinder voor de mens? Contacteer de brandweerr

  • bvlar.be/wespenverdelging

Veroorzaakt het nest geen hinder voor de mens? Meld het via Vespa-watch:

  • Vespawatch.be
  • RATO vzw verdelgt de nesten in Oost-Vlaanderen

Het staat iedereen vrij om een professionele verdelger in te schakelen. Vind er een op vespawatch.be/eradicators