Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Troostmonument begraafplaats Groenstraat

17 jun 2024

Troostmonument begraafplaats Groenstraat


Op het kerkhof Groenstraat in Zottegem wordt een nieuw troostmonument geplaatst voor ouders van sterrenkinderen. Het monument wordt officieel ingehuldigd door OVOK en stad Zottegem op vrijdag 21 juni om 18 uur.

Kerkhof Groenstraat heeft voor veel ouders een bijzondere betekenis. Jarenlang werd het de laatste rustplaats voor levenloos geboren kindjes in het nabijgelegen ziekenhuis. De wetgeving rond sterrenkinderen veranderde de laatste jaren pijlsnel. Vroeger was bij wet vastgelegd dat levenloos geboren kinderen geen recht hadden op een officiële naam en een graf, waardoor veel kindjes anoniem begraven werden in de Groenstraat. Gelukkig merken we in de huidige tijdsgeest dat er veel meer erkenning en ruimte is voor het verdriet van de ouders. Sterrenkindjes kunnen nu aangegeven worden in een register bij onze stad en ze krijgen ook de begrafenis waar de ouders zo naar snakken. De voorbije weken namen we het troosthoekje stevig onder handen, naast een troostmonument zorgen we ook voor een mooie, groene aanplanting en een zithoek.

Op het kerkhof Groenstraat wordt zo een nieuwe troostplek gecreëerd voor alle ouders die een levenloos kindje verloren tussen 1950 en 1990. Het serene troostmonument wordt het middelpunt van alle aandacht. Trekker van de aanpassingen aan de begraafplaats is OVOK Zottegem (Ouders van Overleden Kinderen). Voorzitters Martine en Sandra zijn blij met de erkenning die ouders nu krijgen: “Het is een prachtig initiatief dat ouders echt de rust en hoop biedt, die ze verdienen. Het verlies van een kind is een onbeschrijfelijke pijn, de toekomst die je je had voorgesteld is vervangen door een diep gevoel van gemis. Het rouwproces kan nu voor vele Zottegemse ouders iets tastbaarder gemaakt worden. Wie nood heeft aan een gesprek na het overlijden van een kind kan altijd contact opnemen met onze vereniging via 0496 48 68 10 (Martine) of 0477 78 21 29 (Sandra).

Officieel inhuldigingsmoment

Op vrijdag 21 juni wordt het troostmonument officieel ingehuldigd. Wie graag aanwezig is, is welkom vanaf 18 uur.