Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Test BE-Alert in Zottegem succesvol uitgevoerd

2 jul 2021

Test BE-Alert in Zottegem succesvol uitgevoerd


Gisteren voerde Stad Zottegem als een van de pilootgemeenten in Vlaanderen een test uit van BE-Alert. Die verliep in twee fases: enerzijds een testbericht via email, en anderzijds een testbericht via sms op basis van locatie. Er werd hiervoor samengewerkt met het Nationaal Crisiscentrum dat het BE-Alert alarmeringssysteem leidt.
 
Dankzij BE-Alert kunnen we onze inwoners én iedereen die zich in onze stad bevindt op het moment dat een ramp zich zou voordoen, snel verwittigen. Goed voorbereid zijn op een noodsituatie, daar hechten we veel belang aan. Ieder jaar in oktober is er een nationale test waar we ook aan deelnemen maar de test gisteren was specifieker. De sms werd namelijk gestuurd naar mensen die fysiek aanwezig waren in een bepaald gebied, ook als ze niet ingeschreven zijn op BE-Alert, een unieke technologie in België. 

De eerste test, de emailcampagne, werd succesvol verstuurd naar 2.920 email adressen. Dit deel van de test geeft ons inzicht hoeveel mensen we kunnen bereiken via email. Bij een noodsituatie kan dat ingezet worden om uitgebreider te informeren en meer details te verschaffen dan mogelijk via een sms’je. Denk bijvoorbeeld aan de emails die het Nationaal Crisiscentrum verstuurde na elk Overlegcomité met een overzicht van laatste coronamaatregelen.
 
Bij de tweede test werd een sms verstuurd op basis van locatie: iedereen die fysiek aanwezig was of zich in de buurt bevond van de testzone kreeg zo een sms, met duidelijke vermelding TEST. Als basislocatie werd gekozen voor het Egmontpark waar gisterenavond de Parkconcerten plaatsvonden. Het bereik gaat wel een heel pak verder dan enkel die basislocatie dus ook veel mensen in de ruime omgeving daarvan zullen dat bericht gekregen hebben. Via drie netwerkoperatoren werden in totaal 6.094 mobiele apparaten binnen de testzone gedetecteerd, waarvan bijna 90% correct een sms ontving.

Het sturen van een ‘alarm’ sms op basis van locatie is een belangrijke functionaliteit van BE-Alert. Daarmee kunnen we sms'jes sturen naar alle actieve mobiele toestellen in een bepaalde zone, niet alleen naar inwoners, maar ook naar toeristen, pendelaars, leveranciers … , kortom, naar iedereen die zich in de buurt van het gevaar bevindt. Op die manier kunnen we heel snel aanbevelingen meegeven zoals bv. ramen en deuren sluiten bij een brand. Deze test laat ons en het Nationaal Crisiscentrum toe om steeds beter voorbereid te zijn in geval van een noodsituatie, en iedereen zo veilig mogelijk te houden.

Nog niet in geschreven op BE-Alert? Doe dat dan vandaag nog! Meer info op www.zottegem.be/be-alert.