Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Tel mee het verkeer tijdens zesde editie van Straatvinken

23 mei 2023

Tel mee het verkeer tijdens zesde editie van Straatvinken


Op donderdag 25 mei van 17.00 tot 18.00 uur tellen we weer het verkeer. Straatvinken is een jaarlijks telmoment dat nagaat hoe gezond het verkeer is in onze straten. Door het Zottegemse verkeer massaal in kaart te brengen, wordt nagegaan of het verkeer in onze straten evolueert naar een duurzame mobiliteitsmix. Alle info op straatvinken.be.

Heel Vlaanderen telt aanstaande donderdag het verkeer in de straten. Dat gebeurt via een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Nieuw dit jaar is dat bakfietsen en steps apart geteld worden.

“Vorig jaar werd in Zottegem op 18 plaatsen geteld”, licht burgemeester Evelien De Both toe. “Zoals verwacht lag het zwaargewicht van het gemotoriseerd verkeer op de invalswegen, terwijl het centrum meer voetgangers en fietsers telde. We telden de meeste auto’s op de Molenkouter, 745 in totaal. De Grotenbergestraat was met 69 fietsers de grootste fietsstraat; de Hoogstraat telde met 210 wandelaars het record. De Hoogstraat had trouwens ook de meest evenwichtige verhouding tussen gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd verkeer. Ik roep alle Straatvinken van vorig jaar op om opnieuw deel te nemen. Alleen zo zien we of het verkeer in de goede zin evolueert. Maar ook nieuwe Straatvinken zijn welkom! Hoe meer resultaten we hebben, hoe makkelijker het is om concrete maatregelen te nemen om het verkeer beter te sturen of genomen maatregelen te evalueren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de tractorsluis in Sint-Goriks-Oudenhove en de knip in de Leliestraat met paaltjes ter hoogte van de Leliekapel. Beide maatregelen werden genomen om sluipverkeer tegen te gaan.”

Praktisch

  • Schrijf je in via straatvinken.be/ik-doe-mee
  • Gebruik het papieren telformulier om jouw tellingen bij te houden
  • Zoek op 25 mei een comfortabel plekje in jouw straat en tel alle passanten tussen 17 uur en 18 uur
  • Geef jouw resultaten door via straatvinken.be/ingave

download het telformulier