Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Stadsbestuur neemt maatregelen om energiefactuur te drukken

19 okt 2022

Stadsbestuur neemt maatregelen om energiefactuur te drukken


Stijgende energieprijzen en zoektochten naar besparingen zijn actueler dan ooit. Ook het stadsbestuur gaat op zoek naar manieren om de energiefactuur te drukken. Zottegem stapt daarom in een samenwerking met vijf andere Zuid-Oost-Vlaamse besturen om ’s nachts de straatverlichting te doven. Daarnaast worden ook andere middelen ingezet om kosten te besparen.

Dat de energieprijzen de pan uit swingen, is voor niemand nog een geheim. Ook de stadsbesturen voelen de hete adem van de energiefacturen. Zottegem, Geraardsbergen, Bever, Brakel, Lierde en Herzele trekken aan hetzelfde zeil en kwamen overeen om met het ingaan van het winteruur, de openbare verlichting van zondagavond t.e.m. donderdagavond volledig te doven tussen 23.00 en 5.00 uur. Op vrijdag- en zaterdagavond daarentegen blijft de verlichting branden. In praktijk komt dit er dus op neer dat de openbare verlichting op zondagavond 30 oktober voor het eerst uitgaat om 23.00 uur.

We hebben als stadsbestuur in het verleden ingezet om versneld om te schakelen naar LED-straatverlichting. Daar plukken we nu al deels de vruchten van. Toch is dit onvoldoende om de energiefactuur voor de straatverlichting betaalbaar te houden. Vandaar onze beslissing om alle verlichting, zowel de straatlampen als de verlichting van monumenten en gebouwen te doven van 23.00 tot 5.00 uur en dit van zondagavond tot donderdagavond”, aldus schepen van leefmilieu Leen Goossens.

Bijkomende maatregelen

De ingrepen stoppen echter niet bij het doven van de lichten. Ook in alle openbare gebouwen wordt bespaard. “In onze kantoren, ontmoetingscentra en andere openbare gebouwen wordt de temperatuur, waar de technieken het mogelijk maken, verlaagd van 21°C naar 19°C. Ook de temperatuur van het zwembadwater in de Bevegemse Vijvers wordt geleidelijk aan teruggebracht naar 28°C. Deze maatregelen worden, samen met het doven van de lichten, op korte termijn gerealiseerd en moeten een aanzienlijke reductie van het energieverbruik opleveren. We denken echter ook op lange termijn en bekijken energiebesparende maatregelen in ons patrimonium. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de renovatie van het Kasteel van Egmont extra dakisolatie voorzien.