Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Zottegem investeert in vrijwilligersbeleid

21 apr 2023

Zottegem investeert in vrijwilligersbeleid


Bij Stad en OCMW Zottegem zijn heel wat geëngageerde vrijwilligers aan de slag. Om nog meer in te zetten op vrijwilligerswerk binnen het lokaal bestuur, werkte Zottegem het vrijwilligersbeleid verder uit. Voortaan kunnen potentiële vrijwilligers terecht bij het digitale vrijwilligersloket en de vrijwilligersvacaturedatabank. Alle info op zottegem.be/vrijwilligerswerk

De lokale vrijwilligers leveren bijzonder waardevol werk, onder meer binnen Huis van het Kind, de bibliotheek, CC Zoetegem, de milieudienst en WZC, DVC en LDC Egmont. Om Zottegem als vrijwilligersorganisatie te versterken, werd er de voorbije jaren achter de schermen hard getimmerd aan een sterk vrijwilligersbeleid. Allereerst werd een digitaal vrijwilligersloket opgericht. Het vrijwilligersloket wordt bemand door een medewerker van het Sociaal Huis. Inwoners die interesse hebben om vrijwilligerswerk te doen, kunnen telefonisch of via mail contact opnemen. De medewerker bekijkt de interesses, verwachtingen, beschikbaarheden… van de kandidaat en gaat op zoek naar een goede match binnen Stad of OCMW Zottegem.

Website voor vrijwilligers en organisaties

Daarnaast werd in samenwerking met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk de vrijwilligerswebsite met vrijwilligersvacaturedatabank in het leven geroepen. In de vacaturedatabank staan niet alleen de vacatures bij het lokaal bestuur; ook andere organisaties en verenigingen die beroep doen op vrijwilligers plaatsen hier hun vacatures. Verder bundelt de website alle belangrijke informatie over vrijwilligerswerk, zowel voor (potentiële) vrijwilligers als voor organisaties die (willen) werken met vrijwilligers. Informatie over de vrijwilligerswet, de kostenvergoedingen voor vrijwilligers, verzekeringsplicht van de organisatie etc. komen er allemaal aan bod.

De meeste mensen willen vrijwilligerswerk doen in hun eigen buurt of stad. Via de vacaturedatabank kunnen inwoners op één bekende plek op zoek gaan naar lokaal vrijwilligerswerk dat aansluit bij hun interesses en vaardigheden. Bovendien weten we dat de zoektocht naar nieuwe vrijwilligers niet altijd eenvoudig is voor verenigingen en organisaties. Via de website en bijhorende vacaturedatabank ondersteunen we hen bij hun werving.

Solidaire stad

Met al deze initiatieven tonen we dat we geloven in de kracht van vrijwilligerswerk en willen we nog meer inwoners warm maken om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Een stad waar veel vrijwilligers actief zijn is een solidaire en betrokken stad. Door in te zetten op meer vrijwilligerswerk dragen we ook bij aan andere belangrijke doelstellingen zoals het bestrijden van eenzaamheid, een bruisend verenigingsleven en de vermaatschappelijking van de zorg.

Iets wat vrijwilliger Franky De Wandel alleen maar kan beamen: “Ik ben al 14 jaar vrijwilliger in Woonzorgcentrum Egmont. Ik verleen er vooral bijstand aan de ergotherapeuten en animatoren. Daar haal ik enorm veel voldoening uit. Zelfs als ik het zelf eens wat moeilijker heb, kom ik gewoon naar hier. Dan ben ik hier niet om te werken, maar gewoon om eens onder de bewoners te zijn, wat onnozel te doen. Als ik dan weer naar huis ga, ben ik een compleet ander mens.”

Praktisch

Het vrijwilligersloket is telefonisch te bereiken op 09 364 57 50 of via mail op vrijwilligers@zottegem.be.

Alle informatie over vrijwilligerswerk binnen het lokaal bestuur Zottegem of bij verenigingen en organisaties in Zottegem, vind je op zottegem.be/vrijwilligerswerk