Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Speelbos drOOmbergen krijgt subsidie

21 okt 2022

Speelbos drOOmbergen krijgt subsidie


De gemeenteraad kent een subsidie van 2500 EUR toe aan het project drOOmbergen in Oombergen. Het speelbos wist de laatste jaren veel bezoekers te lokken waardoor enkele aanpassingen nodig waren om gevoelige zones in het bos te beschermen.

Speelbos drOOmbergen opende in juni 2019 met een spetterend buurtfeest. Op enkele uren tijd mochten ze meer dan 1000 bezoekers ontvangen op deze kleine ontmoetingsplaats in hartje Oombergen. Het project was van bij de start een groot succes, en dat vertaalde zich de jaren nadien ook in enorm veel enthousiasme bij de bezoekers. De wandeltrend tijdens corona zorgde ervoor dat iedereen nieuwe groene plekjes ontdekte. Zo ook in drOOmbergen. De massale zin om te wandelen was een gezonde evolutie, maar had grote gevolgen voor het kleine buurtpark.

De draagkracht van het bos werd bijna dagelijks overschreden. Verschillende bezoekers waren vragende partij om aanpassingen uit te voeren. Zo moeten de gevoelige zones in het bos gevrijwaard worden. De verschillende monumentale bomen, voorjaarsbloeiers en broedplaatsen van vogels kwamen door het grote aantal bezoekers onder druk te staan en hebben nood aan een betere bescherming. DrOOmbergen wil dit aanpakken door subtiele afboordingen en extra vlonderpaden om de bodemdruk te verlagen. Bezoekers en scholen waren ook vragende partij om een landschappelijke overdekking te voorzien zodat het speelbos ook bij regenweer gebruikt wordt. Extra infoborden en spelprikkels zorgen voor de kers op de taart.

De totale kostprijs voor de aanpassingen wordt geraamd op 62 400 EUR. Een kost die de buurtwerking alleen niet kan financieren. Ze kregen het grootste deel van die kost al bij elkaar via diverse subsidiekanalen namelijk het Vlaams Herstelfonds, een crowdfundingscampagne, Streekmotor 23 en een CERA-subsidie. De buurt heeft enorm hard samengewerkt om het investeringsbudget bij elkaar te krijgen. Voor de kleinere, niet-investeringsuitgaven kunnen ze rekenen op de steun van onze stad. Het bedrag van 2500 EUR wordt gebruikt om volop in te zetten op allerhande communicatiemiddelen. Zo wenden ze het budget aan om te voorzien in lay-outkosten en onkosten voor evenementen. Het stadsbestuur hoopt het project een duwtje in de rug te geven voor de komende jaren.