Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Snel akkoord over vaccinatiecentra voor zes gemeenten in Zottegem en Herzele

14 jan 2021

Snel akkoord over vaccinatiecentra voor zes gemeenten in Zottegem en Herzele


14.01.2021
 
In de Eerstelijnszone Panacea, bestaande uit de gemeenten Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Lierde, Brakel en de stad Zottegem komen twee vaccinatiecentra, één in Zottegem en één in Herzele. Dat zijn de burgemeesters van de 6 gemeenten en de zorgraad van de Eerstelijnszone, in overleg met de huisartsenwachtpost Panacea snel overeengekomen. Zowel Zottegem als Herzele liggen centraal ten opzichte van de gemeenten die zij zullen bedienen en zijn ook de twee grootste gemeenten van het werkingsgebied. Dit is dus een logische keuze: beide centra bedienen de eigen gemeente én de gemeente ten noorden en ten zuiden. De kaart spreekt eigenlijk voor zich:
 20210114 - corona vaccinatiecentra locatie_kaart 
 
De burgemeesters en de besturen van de 6 gemeenten slaan de handen in elkaar om van deze grote logistieke operatie een succes te maken, samen met de eerstelijnszone en de zorgraad. Er wordt uitdrukkelijk gekozen voor 2 vaccinatiecentra. Nabijheid is immers van het grootste belang om veel mensen vlot te kunnen vaccineren en de drempel zo klein mogelijk te maken.

Het vaccinatiecentrum in Zottegem komt in de fuifzaal op de site van de Bevegemse Vijvers. Inwoners van Oosterzele, Brakel en Zottegem zullen daar worden gevaccineerd. De site Bevegemse Vijvers is vrij centraal gelegen in de eerstelijnszone en biedt onmiskenbaar een aantal voordelen. De site is goed gekend, is vlot bereikbaar en heeft een zeer ruime parking. Er wordt gekozen voor de fuifzaal omdat alles daar op het gelijkvloers is en vlot toegankelijk, ook voor minder mobiele mensen.
 
Het tweede vaccinatiecentrum komt in Herzele in Oud Ter Leen, in de Kloosterstraat 42. Dit vaccinatiecentrum zal dienen om de inwoners van Sint-Lievens-Houtem, Lierde en Herzele te vaccineren. Deze locatie heeft als vroeger woonzorgcentrum reeds bijna voorzieningen om als vaccinatiecentrum gebruikt te kunnen worden.

Het is de bedoeling om 7 dagen op 7 te vaccineren en dit per locatie met op de piekperiode 4 vaccinatie-lijnen. Uiteraard hangt alles af van de beschikbaarheid en de levering van de vaccins. De lokale besturen gaan nu samen verder werk maken van de logistieke voorbereiding van de vaccinatiecentra. Daarnaast worden ook werkgroepen opgestart om de personeelsbezetting, de communicatie en dergelijke voor te bereiden. Er zal ook een systeem worden uitgewerkt om mensen die zich niet kunnen verplaatsen naar een vaccinatiecentrum thuis te vaccineren. Ook dit wordt voorbereid binnen de zorgraad en in overleg met verschillende partners.
 
Dit wordt een grote logistieke operatie maar alle lokale besturen, de burgemeesters, de artsen, verpleegkundigen alsook de medewerkers en de zorgraad werken nauw samen om dit zo vlot en efficiënt mogelijk te organiseren. 

Mensen die zich vrijwillig willen engageren in het vaccinatieproces, denken we maar aan dokters of andere zorgverstrekkers op rust, of mensen die zich willen engageren als logistiek medewerker, bv als steward, kunnen zich registreren via een centraal meldingspunt via deze link www.zottegem.be/helpt.