Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Rouwen op school: vorming voor leerkrachten

Rouwen op school: vorming voor leerkrachten


Iedereen wordt op een of andere moment in het leven geconfronteerd met verdriet en verlies, ook kinderen. Niet alleen ziekte en overlijdens, maar ook scheidingen, een verhuis, … een kind kan om vele redenen verdriet hebben. Leerkrachten kunnen op dat moment een verschil maken voor de kinderen in hun klas, en spelen een belangrijke rol in het leren omgaan met verdriet en verlies. Stad Zottegem organiseerde daarom een vorming ‘Rouwen op school’ voor de leerkrachten basisonderwijs in Zottegem.

De vorming werd gegeven door Katrien De Decker, docent aan het OIDSEE AALST en rouw- en verliesconsulente. Vanuit een verlieservaring in de vriendenkring ontstond het Zottegems initiatief Bakero Friends waarin Katrien actief is. De groep stelde vast dat er nood is aan materiaal rond rouwen, onder andere om rouwen bespreekbaar te maken bij en met kinderen. Ze ontwikkelden een rouwkoffer vol met prenten- en kinderboeken, affiches met gedichten, handpoppen, doosje met symbolen, herinneringsboekje en een troostboom. De rouwkoffer kan een hulpmiddel zijn om met kinderen en jongeren verlieservaringen bespreekbaar te maken. Hoe troost je een kind in de klas dat te horen kreeg dat zijn grootvader kanker heeft? Wat als een papa of mama sterft? Met de rouwkoffer wil Bakero Friends scholen maar ook organisaties, jeugdbewegingen en gezinnen waardevolle ideeën aanreiken hoe met verdriet om te gaan.

De rouwkoffer kan ontleend worden in het Huis van het Kind en Bibliotheek Zottegem. De bib ontwikkelde voor al deze materialen ook een stand zodat deze apart kunnen uitgeleend worden.

Aanvullend op de vorming zorgden de Bakero Friends voor ‘Een tasje vol troost’ voor de deelnemende scholen. Deze tas bevat een boekenpakket dat in de ganse lagere school kan gebruikt worden. Op deze manier hebben de scholen een basispakket in huis rond omgaan met verlieservaringen. Het stadsbestuur schenkt bovendien alle basis- en secundaire scholen het boek ‘Schooltas vol verdriet – leren omgaan met rouw in de klas’, een naslagwerk over rouwen en een aanzet tot opmaak van een draaiboek of stappenplan voor de school.

 (op de foto: links Katrien De Decker, samen met twee leerkrachten die de vorming bijwoonden). 20211122 - Vorming rouwen op school