Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Renovatiewerken dekenale kerk gaan van start

13 okt 2023

Renovatiewerken dekenale kerk gaan van start


Iconische toren wordt stapsgewijs afgebouwd, gerenoveerd en opgebouwd

Op 16 oktober starten de restauratiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk op de Zavel. De toren, de beiaard en het dak worden volledig gerestaureerd. Het einde van de werken is voorzien in het voorjaar van 2025.

De toren van de dekenale kerk is een symbool in onze stad. Het spreekt dan ook voor zich dat we die alle eer willen aandoen. De torenstructuur is echter dringend aan vernieuwing toe. Daarom starten we een algemene renovatie van de toren, de beiaard en het leien dak. Ingrijpende werken, waarbij de toren trapsgewijs gedemonteerd, hersteld en terug opgebouwd wordt. Zottegem zal het dus een tijdje zonder iconische toren moeten stellen, maar in het voorjaar van 2025 zal de beiaard weerklinken als vanouds, in een volledig gerestaureerde toren. De stad investeert 1,75 miljoen euro in dit project. Samen met de steun van Erfgoed Vlaanderen – minister Diependaele kende een premie van 950.000 euro toe – wordt het stukje erfgoed in haar oude glorie hersteld.

Ingrijpende werken

In 2019 werden er al enkele werken aan de toren uitgevoerd omwille van stabiliteitsproblemen van twee lantaarns.. Nu pakken we het grotere geheel aan. Hierbij wordt zeer voorzichtig tewerk gegaan. Zo wordt de beiaardtoren trapsgewijs afgebouwd en in een atelier gerestaureerd, waarna de toren met de gerestaureerde delen opnieuw opgebouwd wordt. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de beiaard zelf te restaureren. Alle 49 klokken worden naar beneden gebracht en door een gespecialiseerd atelier hersteld en gestemd. Daarnaast worden de leien van het volledige zadeldak vernieuwd. We zijn erg tevreden dat Vlaanderen de nodige middelen heeft vrijgemaakt voor een grondige restauratie. Daarnaast wil ik ook de kerkfabriek hartelijk bedanken voor de opvolging van dit dossier en het behartigen van alle administratieve verplichtingen.

Volgens de huidige planning heeft de kerk zijn iconische toren terug in augustus 2024. De werken aan het dak starten in januari 2024 aan het koor aan de achterkant. Stapsgewijs wordt er opgeschoven naar de toren aan de voorkant. Tegen maart 2025 zou de volledige restauratie afgerond moeten zijn.

Doordat er rond de kerk een werfzone gecreëerd wordt, krijgen enkele kramen op de dinsdagmarkt tijdelijk een andere plaats toegewezen. Daarnaast zijn enkele parkeerplaatsen aan de achterkant van de kerk tijdens de werken niet toegankelijk. We zijn er ons van bewust dat de werken voor enige hinder zorgen bij de omwonenden en handelszaken in de buurt, maar we doen er alles aan om die tot een minimum te beperken.