Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Renovatieproject Beisloven: ruwbouwfase afgerond

28 feb 2023

Renovatieproject Beisloven: ruwbouwfase afgerond


De renovatie van het oude schoolgebouw in het Beislovenpark schiet goed op: de ruwbouwwerken zijn afgerond en de binnenafwerking is van start gegaan. Ook de plannen voor de aanleg van de omgeving krijgen stilaan vorm.

Het oude schoolgebouw in het Beislovenpark wordt omgetoverd tot een Natuur- en Milieu Educatief Centrum. Daarmee krijgt het gebouw een nieuwe bestemming als ontmoetingsplaats voor kleine culturele en sociale activiteiten én als buitenklas voor schoolactiviteiten. Eind maart vorig jaar ging de eerste spade in de grond; eind 2023 wordt het nieuwe centrum in gebruik genomen.

Stand van zaken

De ruwbouwwerken zijn ondertussen afgerond. Verschillende onderdelen van de bestaande ruwbouwstructuur, zoals de betonplaat, de muren en de betonnen ribben aan de buitenzijde, waren nog in erg goede staat. Om zo duurzaam mogelijk te werken, behielden de architecten deze structuren. Daarnaast werden de ramen al geplaatst en werden de buiten- en binnenvloeren gegoten. Op dit moment wordt de binnenkant aangepakt.

We zijn tevreden met de vooruitgang van de werken. Nu de ruwbouwwerken achter de rug zijn en de binnenkant aan de beurt is, beginnen we stilaan te dromen over de ruimere omgeving. De plannen die nu voorliggen omvatten een parking die aangelegd wordt met de gerecupereerde betonnen balken van het dak, een fietsenstalling en een wadi. Alles wordt bovendien ingezaaid met bloemrijk grasland.

Duurzame renovatie

Het stadsbestuur hecht bij de renovatie van het schoolgebouw veel aandacht aan duurzaamheid. Zo wordt het gebouw goed geïsoleerd met 100% recycleerbare EPS-platen en hebben de ramen driedubbel glas. Daarnaast komen er nog zonnepanelen op het dak en wordt een deel van het dak voorzien van een groendak. Dat zorgt voor verkoeling, absorptie van regenwater en een verhoging van de biodiversiteit. We verwarmen het gebouw met een warmtepomp en we installeerden twee regenwaterputten, goed voor 20 000 liter water om te poetsen en toiletten door te spoelen. In de huidige tijdsgeest is het niet minder dan vanzelfsprekend dat we als stad het goede voorbeeld geven op vlak van duurzame renovatie.