Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Renovatie Kasteel van Egmont: tijdelijke verhuis bib en trouwers

26 jan 2022

Renovatie Kasteel van Egmont: tijdelijke verhuis bib en trouwers


Het Kasteel van Egmont, thuis van de Zottegemse stadsbibliotheek en plaats waar tal van koppels in het huwelijksbootje stapten, staat aan de vooravond van een grondige renovatie. Het stadsbestuur ging daarom de voorbije maanden op zoek naar een tijdelijke nieuwe stek voor zowel de bibliotheek als de huwelijksplechtigheden.

De laatste grote restauratiewerken aan het Kasteel van Egmont dateren van 1996. Iets meer dan 25 jaar later is het tijd voor een volgende opfrissingsbeurt. Het Kasteel van Egmont is een parel in ons lokaal erfgoed. Dankzij de samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en heel veel andere mensen, kunnen we het kasteel herstellen in zijn oude glorie. Zo gaan we verder op de ingeslagen weg om onze Egmontstad naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens de werken krijgen het dak en de regenafvoeren een grondig onderhoud en worden de natuurstenen gevels gerestaureerd. Er worden ook werken uitgevoerd om het onderhoud in de toekomst te vergemakkelijken en het gebouw duurzaam te blijven bewaren. Aan de binnenkant wordt een project op poten gezet om de vroegere grandeur van het kasteel nog meer terug te halen en in de verf te zetten..

Waar op dit moment de jeugdbib gevestigd is, was vroeger een authentiek 19de-eeuws salon. Dit waren rijkelijk gedecoreerde ruimtes, waar de heren en vrouwen des huizes bezoek ontvingen en konden pronken met hun rijkdom. De bedoeling is om dat gevoel van weelderigheid terug te brengen in het kasteel en die ruimte opnieuw in neo-renaissancestijl te decoreren. Het zal er niet exact uitzien zoals het vroeger was, maar het wordt ongetwijfeld prachtig dankzij een samenwerking met onze Academie voor Beeldende Kunst. Een unieke locatie om een koffie te komen drinken: in het literair salon van en voor Zottegemnaars. De huidige jeugdbib zal dan van plaats wisselen met het huidige leescafé.

De werken zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. In die periode moet de bibliotheek tijdelijk verhuizen. "Het is geen gemakkelijke klus om een geschikt onderkomen te vinden voor meer dan 90.000 boeken, cd’s en dvd’s én natuurlijk mensen”, duidt Sarah Vanroye, bibliothecaris van Bibliotheek Zottegem. "Het gebouw moet immers aan een aantal voorwaarden voldoen, zodat onze leners zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de verhuis. Zo zijn we op zoek gegaan naar een locatie nabij het centrum, die toegankelijk en zichtbaar is en waar voldoende parkeergelegenheid is. De ruimte moet ook groot genoeg zijn, niet alleen voor de materialen maar ook om ontmoeting tussen inwoners te kunnen blijven faciliteren en stimuleren.” 

Op de gemeenteraad van 24 januari werd Buke 44, waar tot enkele maanden geleden de LIDL gehuisvest was, voorgesteld én goedgekeurd als tijdelijke locatie voor de bibliotheek. De precieze datum voor de start van de werken wordt nu ingepland samen met de aannemer. Wanneer de bib tijdelijk zal verhuizen is daarvan afhankelijk. In elk geval zal de bibliotheek voor de verhuis noodgedwongen enkele weken sluiten. Het bibliotheekteam streeft ernaar om de overgang zo vlot en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, zonder al te veel hinder voor leners én met enkele leuke acties.

Het stadsbestuur zal op een volgende gemeenteraad ook nieuwe geschikte locaties voorstellen voor de huwelijksplechtigheden. Ook voor een aantal lessen en examens van SAMWD die normaal gezien doorgaan in de Ridderzaal en Boekenzolder werd reeds een nieuw onderkomen gezocht. SAMWD communiceert concreet naar de leerlingen welke lessen waar zullen doorgaan.

Alle info over de renovatiewerken, en de tijdelijke verhuis van de bib en huwelijken zal te volgen zijn op www.zottegem.be/renovatie-kasteel, en op zottegem.bibliotheek.be.
 
Kasteel van Egmont_web