Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  Radio voor en door jongeren in Oosterzele en Zottegem

8 feb 2022

Radio voor en door jongeren in Oosterzele en Zottegem


Jong zijn is niet altijd gemakkelijk dus zetten Gemeente Oosterzele en Stad Zottegem samen de schouders onder een campagne om het mentaal welbevinden bij jongeren bespreekbaar te maken. Dat doen ze met het project RADIJONG: een reeks podcasts en live radioprogramma’s gemaakt door en voor jongeren.

De afgelopen coronajaren waren allesbehalve makkelijk voor jongeren: thuisonderwijs, niet kunnen afspreken met vrienden, afgelaste feestjes, geen festivals of kerstmarkten, … Voor het tweede jaar op rij moesten jongeren veel inboeten in hun vrijheid. Het gevolg hiervan op hun mentale welbevinden mag niet onderschat worden. Daarom sloegen de jeugddiensten van Oosterzele en Zottegem de handen in elkaar om met dit thema aan de slag te gaan.

Stad Zottegem bracht vorig jaar reeds een "Praten helpt" flyer uit om jongeren bewust te maken van de organisaties die klaar staan om hen te helpen. Gemeente Oosterzele zorgde voor warme luisteraars aan de hand van de 'Warme William'-campagne. Deze lokale initiatieven haken mooi in op elkaar (want praten helpt als je een goeie luisteraar hebt en luisteren gaat ook beter als er gepraat wordt) waardoor een samenwerking voor de hand lag.

De jeugddiensten gingen via een bevraging samen op zoek naar wat leeft bij de jongeren, hoe ze zich voelden en wat ze het meeste missen in coronatijden. Uit de resultaten bleek dat vooral het wegvallen van de sociale contacten een enorme weerslag gaf op hun welbevinden. Samen met een groep geëngageerde jongeren werd nagedacht hoe we op een laagdrempelige manier thema’s rond mentaal welzijn bespreekbaar kunnen maken. En zo ontstond het idee RADIJONG.

RADIJONG is de verzamelnaam van het project dat twee live uitzendingen en zes podcasts omvat, gemaakt door en voor jongeren. De eerste live uitzending vond eind november plaats in Zottegem. De tweede uitzending is het slotstuk van het project en zal doorgaan op 19 februari van 12 tot 14 uur in Oosterzele. Tussenin werden zes podcasts opgenomen. In elke podcast zitten jongeren en experten samen aan tafel om een thema te bespreken dat leeft bij jongeren. Zo kwamen fun en verslaving, seksualiteit, diversiteit, mentale gezondheid, sociale media en identiteit aan bod. De podcasts zijn gratis te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts. 

Via dit project hopen we bepaalde thema’s bespreekbaar te maken en jongeren te laten weten dat ze niet alleen zijn in hun twijfels. Het is tevens een warme oproep aan alle jongeren om er voor elkaar te zijn en elkaar een luisterend oor te bieden.

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met The Podcast Planet en Radio mfm met de financiële steun van de Vlaamse Overheid.