Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  POETS 2022: Grote Zottegemse lenteschoonmaak op 2 april

11 mrt 2022

POETS 2022: Grote Zottegemse lenteschoonmaak op 2 april


Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Stad Zottegem de grote Zottegemse lenteschoonmaak. Het opruimen van zwerfvuil blijft jammer genoeg heel noodzakelijk. Het stadsbestuur doet een warme oproep aan alle inwoners om op zaterdag 2 april Zottegem proper te maken. Nieuw dit jaar is de samenwerking met WePlog. Via deze gratis mobiele app kunnen deelnemers aangeven welke straten ze gepoetst hebben. Meer info op Zottegem.be/poets.

Al te vaak wordt afval op straat gegooid zonder na te denken over de gevolgen. Tijdens de coronaperiode zagen we een grote toename van zwerfvuil. Denk maar aan de vele mondmaskers die op straat belandden. Gelukkig boden ook meer vrijwilligers zich aan om het zwerfvuil op te ruimen.

Tijdens de POETS trekken Zottegemnaren er samen op uit om de straten proper te maken en zwerfvuil te verzamelen. De vorige editie lokte meer dan 300 deelnemers waaronder gezinnen, verenigingen of buurten. Ook scholen dragen elk jaar hun steentje bij. Onze jaarlijkse lenteschoonmaak blijft noodzakelijk. Heel veel mensen ergeren zich aan zwerfvuil, maar voelen zich zelf niet verantwoordelijk voor de problematiek. Daarom confronteren we inwoners met de enorme berg vuil en gaan we het ingezamelde zwerfvuil van de POETS tentoonstellen op de Markt. Zo blijven we sensibiliseren bij onze inwoners en tonen we hoe groot de problematiek echt is.

POETS gaat digitaal 

Nieuw dit jaar is de samenwerking met WePlog. Deze gratis mobiele app zorgt ervoor dat deelnemers aan de lenteschoonmaak hun poetssessie registreren. Poetsers zien een stratenplan van Zottegem met drie verschillende kleuren. Wanneer een straat nog gepoetst moet worden ziet ze rood, tijdens de poetsactie ziet ze oranje om tot slot groen te kleuren wanneer de deelnemers klaar zijn met zwerfvuil verzamelen. De app is gratis te downloaden via www.weplog.be of via de appstore. 

Poetsers 2022: bedankt! 

Sinds 2017 bouwt de stad ook een netwerk uit van meters en peters die op regelmatige basis zwerfvuil verzamelen in hun straat of uurt. Meer dan 150 vrijwilligers zetten zich in om de Zottegemse straten het hele jaar door proper te houden. Tijdens de POETS willen we alle vrijwilligers bedanken voor het werk dat ze doen.
Als afsluiter van de zwerfvuilactie organiseren we een receptie op de Markt voor zowel alle deelnemers als de vaste meters en peters.

Inschrijven voor de POETS 2022 kan heel makkelijk door te registeren op WePlog en in de app het evenement ‘Grote Zottegemse lenteschoonmaak POETS 2022’ te selecteren. Na inschrijving bezorgt de milieudienst aan alle deelnemers afvalgrijpers, handschoenen en zwerfvuilzakken. 
 
Hulp nodig of vragen? Contacteer de milieudienst: milieu@zottegem.be of 09 364 65 13. 

Herasbanner Poets 2022 LR