Home  /  Over Zottegem en haar bestuur  /  Publicaties  /  Nieuws  /  PlantTroost: een troostplek op de stedelijke begraafplaats te Velzeke

23 feb 2021

PlantTroost: een troostplek op de stedelijke begraafplaats te Velzeke


23.02.2021
 
In deze tijden met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby’s, gezellig samenzijn, knuffels, …. Voor zijn die in deze moeilijke periode ook nog eens het verlies van een geliefde moeten verwerken is troost meer dan ooit belangrijk. Daarom werkte het stadsbestuur graag mee aan de realisatie van de troostplek PlantTroost op de stedelijke begraafplaats ‘Knutsegem’.
 
Twee organisaties sloegen de handen in elkaar om de troostplek in te richten op stedelijke begraafplaats in Velzeke: de sociaal-culturele vrouwenorganisatie FERM (het vroegere KVLV) en het vrijzinnig humanistisch huisvandeMens Zottegem. FERM ontwierp het paneel met een gedicht van Jan Ducheyne erop. Het HuisvandeMens richtte in samenspraak met Stad Zottegem de troostplek in.
 
Er werden 120 bloembollen geplant die zullen groeien rond het gedicht als symbool voor groei en vooruitgang in en uit deze crisis. Het stadsbestuur lanceert een warme oproep naar alle Zottegemnaren om tijdens een mooie lentewandeling eens een moment van stilte in te lassen aan de Troostplek. PlantTroost blijft een hele tijd staan, en is er als neutrale plaats voor elke levensbeschouwing voor elke burger, en voor iedereen die naar troost verlangt.

De troostplek vind je aan de ingang van de stedelijke begraafplaats (Kluisstraat 2 in Velzeke), op je rechterkant naast een poot van de Vollander. De troostplek zal ook nog voorzien worden van een bankje.